Minggu, 13 Maret 2011

BOTHEKAN ( 1 )
oleh Djajus Pete pada 02 November 2010 jam 1:37

ING taun 1997, aku ngumpulake Paribasan, Bebasan, Sanepa lan sapanunggalane, cacahe ana 555 iji. Niyatku arep takterbitake dadi buku. Niyatku mbukokake uga ateges melu nguri-nguri amrih paribasan tinggalane leluhur iku ora kebacut ilang kesilep, ora beda kaya bangsane bumbon pawon sing kasimpen ana ing bothekan, ora ilang, mula rancangan buku kasebut takwenehi judhul BOTHEKAN. Nanging merga saka angele golek badhan penerbit,nganti saiki naskah kasebut isih ngangkrak.

Paribasan lan sapanunggalane tinggalane leluhur Jawa akeh sing wis ora dingerteni dening anak turune wong Jawa. Endi sing aran paribasan lan endi sing bebasan, saloka, sanepa lan sapanunggalane, ora ngerti pilah-pilahe. Racake wong kojah, digebyah uyah yen kabeh rupa paribasan. Kanggo mbedakake siji lan sijine, ing pungkasane ukara takwenehi tandha. Paribasan (Pb) ; Bebasan (Bs) ; Saloka (Sl); Sanepa (Sn) lan liya -liyane.





Katrangan :

Paribasan (Pb) :

Tetembungan gumathok, ajeg panganggone kanthi teges wantah.



Bebasan (Bs) :

Tetembungan gumathok, ajeg panganggone mawa surasa pepindhan kanggo madhakake pakarti utawa kahanane uwong.



Saloka (Sl) :

Tetembungan wantah kasamun ing umpama, mawa surasa pasemon.



Sanepa (Sn) :

Tetembungan mawa surasa mbagetake kanthi tembung kosok-balen.



Candra (Cd) :

Tetembungan kanggo nyandra peranganing badhan, solah-bawa, kahanane alam, satriya, ratu lan sapanunggalane.



Entar (Et) :

Tetembungan kiasan, dudu teges kang salugune.



Pacelathon (Pc) :

Tetembungan kanggo nyethakake apa wae kang lagi digunem.



Pepindhan (Pp) :

Tetembungan kang nyebutake apa-apa kanthi dipadhakake utawa katandhing karo barang liyane.



Basa Rinengga (Br) :

Tetembungan kang rinengga, engga dadi tetembungan kang edi-peni sarta becik mungguhing sastrane.





01. Abang-abang lambe (Pb).

Samudana ; lelamisan.



02. Abot anak tinimbang telak (Pb).

Luwih merlokake kaperluane anak tinimbang keperluane dhewe.



03. Adhang-adhang tetesing ebun (Pb)

Ngarep-arep paweweh sing durung karuwan tekane.



04. Adigang , adigung, adiguna (Pb)

Adigang : ngendelake kekuwatane.

Adigung : ngendelake kaluhuran lan kapinterane.

Adiguna : ngendelake panguwasane.



05. Adol lenga kari busike (Pb)

Dum-duman ora komanan dhewe.



06. Aji godhong jati aking ( (Pb)

Tanpa aji babarpisan.

( aking = garing )



07. Akal bulus (Pb)

Ngapusi kurang julig, gampang dingerteni dening wong sing arep diapusi.



08. Akal koja (Pb)

Ngapusi kanthi cara sing alus banget.

(sodhagar bangsa Indhu)



09. Akeh sandhungane (Et)

Kerep oleh alangan.



10. Aling-aling katon {Pb)

Arep nyelaki kaluputan,konangan saka tingkah lan guneme dhewe.



11. Aluwung kalah wang tinimbang kalah wong (Pb).

Aluwung kapitunan nanging prawira,tinimbang oleh kauntungan nanging nistha.



12. Ana bapang sumimpang (Bs)

Nyingkiri reruwet.

(bapang = blalag, njepapang mawa cagak dipaku ing pinggir dalan dienggo

tenger jenenge dalan utawa jenenge desa ).



13. Ana catur mungkur ( Pb)

Emoh ngrungokake rerasane liyan kang kurang prayoga.

( catur = gunem )



14. Ana dhaulate ana begjane (Pb)

Ana ungup-ungupe bakal nemu kabegjan nanging kabegjan iku ora sida teka.



15. Ana dina ana upa (Pb)

Wong sing ora nguwatirake pangan.



16. Anak anung anindhita ( (Br)

Anak sing linuwih tanpa cacat.



17. Anak polah bapa kepradhah (Pb)

Wong tuwa nemu reribet saka tingkah-polahe anak.



18. Anak-anak timun ( Bs)

Ngepek anake liyan,bareng wis gedhe diepek bojo.



19. Ancik-ancik pucuke eri ( Pb).

Ora kepenak atine ; tansah kuwatir.



20. Anggenthong umos (Bs).

Ora bisa nyimpen wadi.



21. Anglong jiwa (Br)

Katon saya kuru awake merga sedhih.



22. Angon iriban (Pb)

Angon wayah.



23. Angon ulat ngumbar tangan ( Pb).

Maspadakake ulate liyan,arep dikutil barange.



24. Anguk-anguk kubur (Pb)

Wis meh mati.



25. Anteng kitiran (Sn)

Esreg banget ora bisa meneng.



26. Apik kemripik nancang kirik (Pb)

Laire katon apik nanging batine ala.



27. Arep jamure emoh watange (Pb)

Gelem kepenake, emoh kangelane.

(watang = kayu prebatang = batang kayu papan uripe jamur)



28. Asrah jiwa (Br)

Masrahake pati uripe.



29. Asu arebut balung (Bs)

Regejegan perkara sepele.



30. Asu belang akalung wang (Bs)

Wong asor nanging sugih.



31. Asu gedhe menang kerahe ( Sl)

Wong kuwasa yen orakara \n karo wong cilik padhatan menang senajan

wong kuwasa iku kudune kalah jalaran luput.



32. Atangga macan (Pb)

Tetanggan wong sing ngangkah rusake liyan.



33. Ati bengkong oleh oncong ( Pb)

Wong ala oleh kanca ala, utawa : duwe karep ala banjur oleh dalan

sing ora prayoga.

(oncong = oncor ; obor ; urubing peni).



34. Atine metu wulune ( Pb)

Tuwuh drengkine ; tuwuh panastene



35. Atine momot ( Et)

Atine sabar banget.



36. Awak pendhek budi ciblek (Bs)

Wong asor kang uga asor budine.



37. Bacin-bacin iwak ala-ala sanak (Bs)

Senajan ala wong isih sedulur,yen sengsara ya ora mentala.



38. Baladewa ilang gapite ( Bs)

Tanpa daya jalaran ilang kekuwatane.



39. Bali menyang kinjeng dome (Bs)

Wong cilik dadi wong gedhe,wusana dadi cilik maneh.

(kinjeng dom = kinjeng cilik saedom )



40. Bandha bau (Pc)

Mung pawitan bau, tanpa kepinteran.



41. Banyu pinerang ( Pb).

Pasulayane (tukarane) sedulur enggal rukun maneh.



42 .Banyu sinaring ( Pb)

Tansah ngati-ati ngulatake budine liyan.



43. Bapa kesulah anak kepradhah ( Pb)

Anak wajib tanggunbg jawab marang perkarane wong tuwane sing

wis mati, nyauri utange lan sapanunggalane.



44. Bathang gajah ( Bs)

Wong gedhe sing wis ilang panguwasane.



45. Bathang lelaku ( Bs)

Wong ijen sing ngambah dalan sing mbebayani.



46. Bathang ucap-ucap ( Bs)

Wong loro ngambah dalan sing mbebabayni.



47. Bathok bolu isi madu (Bs)

Wong asor nanging sugih kepinteran.

(bathok bolu = bathok wadhah jamu jaman biyen)



48. Bau kapine ( Bs)

Ora padha pangrengkuhe ; pilih kasih.



49. Bebek diwuruki nglangi (Bs)

Wong pinter diwuruki.



50. Bebisik nguwuh-uwuh ( Bs)

Arep rempit marang wadi nanging solah bawane ngetarani

njalari kewiyak wadine.

(bebisik = omong alon ; bisik-bisik )



(Ana candhake)



BOTHEKAN (2)
oleh Djajus Pete pada 02 November 2010 jam 18:40

51. Becik ketitik ala ketara (Pb)

Klakuan kang becik utawa ala mesthi bakal katon dhewe.



52. Belo melu seton (Bs)

Wong sing mung anut grubyug.

(seton = watangan ing dina Setu)

(watangan = latihan tumbak-tumbakan)



53. Beras kutah arang mulih takere (Bs)

Pawarta kang wis sumebar ora bisa bali wutuh.



54. Berbudi bawa leksana (Br)

Seneng weweh lan netepi janjine.



55. Bisa njara langit (Pb)

Pinter banget.

(jara = bur cilik kanggo ngebur kayu).



56. Bisa njaring angin {Pb)

Pinter banget. Bisa ngrampungi pegaweyan sing wong liya ora bisa nindakake

awit saka angele.



57. Blaba wuda (Pb).

Merga saka banget lomane nganti awake dhewe kecingkrangan.



58. Blilu tau pinter durung nglakoni (Pb)

Senajan bodho nanging bisa nindakake jalaran wis dadi pegaweyane.

(blilu ; balilu = bodho)



59. Bocah wingi sore (Pb)

Wong dewasa isih dipadhakake bocah jalaran isih enom.



60. Bolu rambatan lemah (Bs)

Perkara sing embet-embetan, ora ana rampunge.

(bolu = arane tetuwuhan lan wohe sing mrambat lemah).





61. Bung pring petung (Bs)

Bocah sing wlagang banget, gelis gedhe.



62. Bungahe kaya wong nunggang jaran ebeg-ebegan (Pb)

Bungah banget.

(jaran ebeg-ebegan = jaran kepang )



63. Busuk ketekuk pinter keblinger (Pb)

Wong bodho lan wong pinter padha cilakane.



64. Bubuk oleh leng (Bs)

Duwe karep ala oleh dalan ala,saya olehe ngangseg saka senenge.

(bubuk = arane kewan bangsane thether sing mangan kayu)



65 . Byung-byung tawon kambu (Bs)

Wong pirang-pirang grudag-grudug merga kelu marang pawarta.



66 . Cablek-cablek lemut (Pb)

Ora tau nindakake pegaweyan abot nanging penak banget uripe.



67 . Cacah cucah caturan karo dhangkling (...)

Eman-eman caturan karo wong gendheng, marakake ora kajen.



68 . Cangkem gatel arang mingkem ( ...)

Seneng nyatur ala.



69. Cangkem karut (...)

Nggragas, apa-apa doyan.



70. Cangkem lunyu ( Pb)

Ora kena dipercaya guneme.



71. Cangkem rusak godhong jati krasa opak ( ,,,)

Barang kang sejatine ora patut dipangan, meksa dipangan.



72. Cangkem urab-uraban (...)

Seneng ngunen-uneni nganggo tetembungan sing saru.



73. Car-cor kaya kurang janganan (Pb)

Guneman sing ora patut , saru.



74. Caruk banyu (...)

Gedhe cilik, ala lan becik dianggep padha.



75. Ceblok alu (Pb)

Giliran.



76. Ceblok kangkung (Pb)

Bakul sing nawakake dagangane kanthi mundhak-mundhak.



77. Cebol nggayuh lintang (Bs)

Tangeh bisane kaleksanan.



78. Cedhak kebo gupak ( Bs)

Sesrawungan karo wong ala watege.



79. Cegah dhahar lan guling (br)

Tirakat ngurangi mangan lan turu.



80. Cengkir ketindhingan kiring (Bs)

Arep omah-omah kepeksa durung bisa jalaran sedulure tuwa durung

omah-omah , arep nglangkahi ora wani.

(kiring = krambil tuwa kang garing)



81. Cincing-cincing meksa klebus (Pb)

Niyate ngirit, malah ngorot, malah entek akeh ragade.



82. Ciri wanci lelahi ginawa mati (Pb)

Kelakuan ala marine yen wonge wis mati.

(lelahi = lelewa )



83. Cocak nguntal elo (Bs)

Panjangka kang nglengkara kelakone.



84. Colok lintang (Br)

Lelungan wayah bengi tanpa obor.



85. Criwis cawis ( Pb)

Dikongkon tansah madoni nanging gelem tandang.



86. Cumbu laler (...)

Watege ora antepan, sok minggat.



87. Cuplak andheng-andheng yen ora pernah panggonane ( Bs)

Sedulur utawa kanca sing njalari ala prayoga disingkirake.



88. Dadi kembang lambe (..)

Tansah digunem.



89. Dadiya banyu emoh nyawuk (...)

Emoh.



90. Dadiya dalan emoh ngambah (...)

Emoh sapa aruh.



91. Dadiya godhong emoh nyuwek (...)

Emoh.



92. Dagang tuna andum bathi (Bs)

Gawe kabecikan lumantar wong liya.



93. Dahwen pati open ( Pb)

Nacad supaya wong liya ngemohi, perlune barang sing dicacat iku

arep diepek dhewe.



94. Dawa ilate (Pb)

Seneng golek pangalembana sarana madulake alane liyan.



95 . Dawa-dawa ula (...)

Rembugan nganti kedawa-dawa.



96 . Demang ngiras tangkilan (Bs)

Tamu ngiras dadi pladen.

(tangkilan = sowan ; seba ngarsane Ratu )



97 . Desa mawa tata, negara mawa cara (Pb)

Siji-sijine panggoinan nduweni adat tatacara dhewe.



98. Dhadhap ketuwuhan cangkring (Bs)

Perkara becik ana sing njalari ala.

(cangkring = arane wit kaya dhadhap sing uwite ana erine )



99. Dhalang krubuhan panggung ( Bs)

Wong kang kandheg guneme jalaran keweleh.



100. Dhalang ora kurang lakon (Pb)

Wong ora kurang akale.



101. Dhalang opah-opah ( Bs)

Wis rekasa malah tombok.



102. Dhayung oleh kedhung ( Bs)

Duwe karep alam oleh dalan.

(dhayung = welah kanggo nglakokake prau)



103. Dhemit ora ndulit, setan ora doyan (...)

Tansah slamet,ora ana sing nganggu gawe.



104. Dhengkul iket-iket ( Bs)

Wong bodho didadekake pengarep.

(lumrahe merga isih sedulur).



105. Dibeciki mbalang tai (Bs)

Dibeciki malah males ala.



106. Dicuthat kaya cacing (Pb)

Ditundhung kanthi degsiya banget.



107. Digarokake dilukokake kaya kebo dhebleng (Bs)

Diakon nyambutgawe abot lan prasasat ora bisa ngaso.



108. Digebyah uyah (...)

Dianggep padha wae.



109. Digembol ora mrojol, dibuwang ora kemrosak (Pp)

Pepindhane kawruh utawa ngelmu.



110. Digetak angop (Bs)

Didhawuhi nindakake pegaweyan sarana dadakan.



111. Dikempit kaya wade, dijuju kaya manuk (...)

Diopeni becik lan diweleg panganan.





112. Dikena iwake aja butheg banyune (Bs)

Bisaa kena nanging aja nganti gawe gendra.



113. Dipalangana mlumpat, didhadhunga medhot ( Pb)

Wong sing wis ora kena dipenggak kekarepane.



114. Disosog ing ujar (...)

Diune-uneni ala.



115. Diulungake endhase digandhuli buntute ( Bs)

Ing lair rila, ing batin owel.



116. Diuyah asemi ( Pb)

Ngalembana luwih saka samesthine.



117 . Diwenehi ati ngrogoh rempela (Bs)

Diwenehi kalonggaran isih kurang trima.



118. Dolanan ula mandi (Pb)

Njarag nindakake apa-apa sing mbebayani.



119. Dudu berase ditempurake (Bs)

Udhu rembug sing ora cocog karo bab sing lagi dirembug.

Utawa : aweh wangsulan sing ora cocog karo ptakonane.

(ditempurake =diedol )



120. Dudu sanak dudu kadang yen mati melu kelangan ( ...)

Senajan wong liya nanging yen nganti nemoni ora kepenak ya dibelani.

Utawa : uga bisa ateges bojo.



121. Dudutan oleh anculan (Bs)

Wong loro wis kethikan.

(weden manuk ing sawah sarana didudut)



122. Dugang mirowang (Pb)

Maune ngrewangi, wusana malih dadi mungsuhe.

(mirowang = mitulungi ; ngrewangi)



123. Durga ngangsa-angsa ( Pb)

Wong angkara murka.



124. Durung kebak keselak jujul (Bs)

Durung pinter wis pamer.



125. Durung ilang pupuk bawange (Pb)

Isih dianggep durung dewasa.



126. Durung ilang pupuk lempuyange ( Pb)

Isih cilik.



127. Durung pecus wis keselak besus (Pb)

Kawruh durung sepiroa wis keselak rabi.

Utawa : durung bisa golek pangan wis wani rabi.



128. Dreman oleh momongan ( Pb)

Wis akeh tanggungane ndadak nindakake apa-apa njalari saya

wuwuh tanggungane.

(dreman = wong wadon sing sugih anak)



129. Edom sumurup ing banyu (Bs)

Tindak sing alus ora ngetarani,dadi telik sandi.

(telik sandi = mata pita = mata-mata )



130. Eduk sandhing geni (Pb)

Gampang nuwuhake perkara.



131. Emban cindhe emban siladan ( Bs)

Pilih kasih , ora padha pangrengkuhe siji lan sijine.



132. Empol pinecok ( Pb)

Gampang banget.



133. Emprit abuntut bedhug (Bs)

Perkara sepelke dadi gedhe



134. Endhas gundhul dicukur ( Bs)

Wis ora nduwe ndadak diapusi.



135. Endhas gundhul dikepeti ( Bs)

Wis kepenak isih dikepenakake maneh.



136. Endhas digawe sikil, siki digawe endhas (Pb)

Golek pangan kanthi rekasa.



137. Enggak-enggok lumbu ( Pb)

Mung manut marang ombyake liyan.



138. Enggon Cina didoli dom (Bs)

Wong pinter diumuki.



139. Enggon welut didoli udhet (Bs)

Wong pinter diumuki kepinteran.

(udhet = anak welut ; welut cilik )



140. Entek golek kurang amek (...)

Nguman-uman wong sakatoge, tembunge ora ana enteke.



141. Entek jarake ( Pb)

Entek kasugihane.



142. Entek ngomah entek ngalas (...)

Entek sakabehe, ora ana sisane.



143. Enthengan bau (...)

Seneng tetulung rumagang gawe.



144. Enthengan tangan (...)

Cengkiling ,seneng mara tangan ; seneng milara.



145. Esuk kedhele sore tempe (...)

Guneme mencla-mencle.



146. Gagak nganggo elare merak (Bs)

Wong cilik sing uripe,panggonane lan sapanunggalane kaya wong gedhe.



147. Gajah marani wantilan (Bs)

Njarag marani kacilakan.

(wantilan = cagak kanggo nyencang gajah)



148. Gajah ngidak rapah ( Bs)

Wong kang nerak wewalere dhewe.

(gegodhongan utawa rereged kang mblasah ing lemah)



149. Gambret singgang merkatak ora ana sing ngopeni (Bs)

Prawan kenes ora ana sing nglamar jalaran ora ana priya sing seneng

ngalap bojo.

(gambret = singgang sing kapndho tumrap pari)



150. Gandane arum jamban (Sn)

Banger banget.

(jamban = pakiwan ; padusan ngiras kakus)



(Ana candhake )


BOTHEKAN (3)
oleh Djajus Pete pada 02 November 2010 jam 15:52
151. Ganti watang (...)
Ganti pegaweyan.

152. Gantung kepuh (...)
Ora duwe sandhangan kanggo salin.

153. Garing-garing anggere garang ( Pb)
Senajan mlarat nanging aja nganti ngisin-isini.
( garang = katon gagah)

154. Gedhang apupus cindhe ( Bs)
Kabegjan kang elok banget.
(cindhe ; kain sutra abang motif kembang-kembang)

155. Gedhe dhuwur ora pangur ( Bs)
Wis dewasa durung ngerti tatakrama

156. Gedhe endhase ( ..)
Kumalungkung ; gumedhe ; angkuh.

157. Gemblung jinurung, edan kuwarisan ( Pb)
Ugal-ugalan nanging tansah slamet.
(gemblung = gendheng ; edan )

158. Geni pinanggang (( Bs)
Lagi nesu tampa wewadul, saya mundhaqk nesune.

159. Gentho tlesor ( Pb)
Wong ala nyenyolong ing paran.
(gentho = maling )

160. Glathik sakurungan (Bs)
Wong-wong sing wis golong-gilig.

161. Gliyak-gliyak yen tumindak ( ... )
Senajan kanthi alon, yen terus ditandangi, suwe-suwe mesthi
bakal rampung.

162. Glundhung semprong ( Pb)
Wanita nalika wiwit bebrayan karo priya ora nggawa apa-apa.

163. Giri lusi janma tan kena ingina (Pb)
Cacing wae bisa nggremet tekan pucuk gunung, apamaneh manungsa,
saya ora kena disepelekake.
(giri = gunung ; lusi = suket ; janma = wong ; tan = ora )

164. Golek klimising lambe ( .. )
Golek suguhan.

165. Gong lumaku tinabuh (Bs)
Kumudu-kudu ditakoni.

167. Gong muni sasele (Bs)
Mriksa perkara lagi ngrungokake guneme wong siji, wong
sijine durung ditakoni.
(sasele = sasisih)

168. Greget-greget suruh (...)
Nesu nanging ora kawetu.

169. Gudhang rempelas (...)
Pinter ngapusi.

170. Gumembrang ora adang (... )
Mung anggras thok.
Mung nggetak thok sarana swara.

171. Gupak pulut ora mangan nangkane (Pb)
Melu kangelan ora melu ngrasakake pituwase.
(pituwase = asile )

172 Guru aleman (...)
Seneng dialembana.

173. Guru Bakal (Br)
Samubarang kang isih wujud bakal, durung dadi dandanan. Kayadene :
mas lantakan ; kapuk ; kayu ; wesi lan sapanunggalane.

174. Guru dadi (Br)
Samubarang kang wis dadi dandanan, kayadene : gelang, kalung, jarit, kursi
lan sapanunggalane.

175. Guru lagu (...)
Dhong-dhinge swara ing pungkasane tembang Macapat.
(macapat = tembang cacah 9 , yaiku : kinanthi ; pucung; asmaradana ; mijil ;
maskumambang ; pangkur ; sinom, dhandhanggula ; durma ).

176. Her gung raja manung (Bs)
Sing sugih, sing berbudi.
(her = banyu ; gung = agung )

177. Her mina kata (...)
Nungsung pawarta ; njaluk kabar.
(her = banyu ; mina = iwak ; kata =pangucap, ujar, gunem ).
(Kaya iwak ing banyu sing tansah obah lambene, kaya lambene
wong tetakon).
Yen ing crita pewayangan, sing ajeg takon mengkono iku Dursasana marang
bapa pamane,Harya Sangkuni, patih praja Hastina, sawuse Sangkuni mundur saka
pasewakan ( sawuse ngadhep Ratu). Ing pagelaran njaba ,wis dipapag Dursasana
sakadang Kurawa" ha ha ha ha ha ha....,her mina kata, Man. Nungsung pawartos,
menapa ingkang dipun rembag. Ha ha ha ha..."



178. Holobis kuntul baris (...).
Sengkut gumregut maju bebarengan.

179. Idu didilat maneh (Bs)
Njabel kesaguhan kang wis dijanjekake.

180. Idu geni (Bs)
Klakon saguneme.

181. Ila-ila wong tuwa malati (...)
Ngestokake kandhane wong tuwa.

182. Ilang-ilangan endhog siji (Pb)
Tekad-tekadan kelangan anak siji ora dadi apa,
yen anak iku ora manut wong tuywa.

183. Isih amba jangkahe. (...)
Isih aqkeh sing dijangka ; isih bisa njangka sing muluk-muluk
jalaran umure isih enom.

184. Isih mambu kulit (Pb)
Isih klebu sedulur.

185. Iwak klebu wuwu (Bs)
Kena diapusi kanthi gampoang.
Utawa : nemoni bebaya kang wis ora bisa ngoncati.

186. Jajabang mawinga-winga (Cd)
Raine mengangah abang kaya kembang wora-wari saka banget nesune.
(winga = katon abang mbranang tumrap rai ; mawinga-winga = banget abang ).


187. Janma mati murka (Pb)
Wong cilaka merga saka murkane.

188. Jaran krubuhan empyak (Pb)
Wis kanji banget
(kanji = kapok ; jinja ; trauma )

189. Jati ketlusuban ruyung (Bs)
Golongane wong becik-becik ketlusuban (klebon) wong ala.
(ruyung = rerungkutan bangsane glagah alang-alang luwih gedhe)

190. Jembar dhadhane (Et)
Sabar.

191. Jembar kawruhe (Et)
Akeh ilmune.

192. Jembar kubure (Et)
Mlebu swarga ; diapura kabeh dosane.

193. Jembar segarane (Et)
Sugih pangapura.

194. Jenang dodol tiba wedhi (Bs)
Rembug wis dadi banjur ana sing njalari jugare.
(jugar = buyar ; wurung ; ora sida )

195. Jumambak manak jumebang meteng (Pb)
Wong wadon kang sugih anak.
(Saben rambute anake wayah jumambak , kena dicambak, duwe anak maneh.
Saben anake maneh iku rambute wis jumebeng, wis wiwit weteng maneh.
Jumebeng = wayah ngarepake jumambak ).

196. Jun lokak kocak (Bs)
Wong sing ora akeh kawruhe, sok dhemen umuk.

197. Jurang grawah ora mili (Bs)
Katone loma nanging cethil.

198. Kabegjan kebrayan (...)
Sugih donya, sugih anak.

199. Kadang kadeyan (...)
Sanak sedulur ; kadang warga.

200. Kadang katut (...)
Dadine kadang karo wong liya jalaran ana sedulure sing
dialap bojo dening wong liya mau.

201. Kadang konang (Bs)
Sing diaku sedulur mung sing sugih.

(Ana candhake)

Cathetan :
Ing postingan katelu (ka-3) iki, kapungkasan tembung bebasan : Kadang konang.
Tembung bebasan iku nalare kepiye? Iber-iberan konang (kunang-kunang) sing metu ing wayah bengi katon kelip-kelip duwe lampu ing peranganing awake ,kanggo cecolok lakune jroning penteng. Padhange lampu konang, dening embah-embahe wong Jawa, kena kanggo pasemon omahe wong sugih sing padhang gumebyar. Utawa kelip-kelipe konang warna kuning iku, uga bisa kanggo pasemone wong sugih mas-masan sing rupane kuning. Pancen ya ana, wong sing mung seneng ngaku sedulure sing sugih. Sedulure sing mlarat, ora diaku, ora tau disaba.
Dadi, kanggo mangerteni tegese bebasan iku mau, isih kudu nganggo mikir-mikir yen tembung iku rupa pasemon utawa pralambang. Lan ukara iku : kadang konang, uga kepenak dirungu awit ana ritmene. Mawa lagu, berirama, ,bersajak : ang, ang. Genah yen embah-embahe wong Jawa dudu wong sembarangan, wong lantip pikir lan jero rasane, uga ing babagan sastrarne ,edi-peni, nengsemake ati. * (Bojonegoro, 2 Nopember 2010).-
BOTHEKAN (4)
oleh Djajus Pete pada 02 November 2010 jam 19:40
202. Kacang ora ninggal lanjaran (Bs)
Klakuane anak padhatan ora adoh saka klakuane wong tuwane.

203. Kajenanga, kaebora (Pb)
Arep dikapakane ,mangsa bodhoa awit wis dipasrahake.

204. Kakehan gludhug kurang udan (...)
Mung kakehan janji thok, mung omong thok.

205. Kakehan pawon (Pb)
Bola-bali ngalih omah.

206. Kalah cacak menang cacak (...)
Sabarang gawe perlu dijajal utawa dinyatakake luwih dhisik.
(cacak = jajal = coba )

207. Kandel kupinge (Pb)
Ora duwe isin.
(Senajan kupinge krungu tembung ora pantes, meksa ora isin)

208. Kandhang langit kemul mega (Br)
Wong tanpa asal paran ; wong mbambung utawa wong sing mblayangan
mrana-mrana ora duwe papan panggonan.
Tembunge : :omahe ya langit (kolong langit), kemule (yen turu) mega.

209. Kapiran kapirun, gaga ora matun, sapi ora nuntun (Pb)
Kapirun, ora kepanduman apa-apa.

210. Karoban saksi (Pb)
Wis akeh wong sing meruhi, nyekseni panggawe ala.
(karoban = kebyukan akeh)

211. Kasep lalu wong meteng sesuwengan (Bs)
Kasep banget.
(Nalika isih prawan ora suwengan, bareng wis meteng lagi suwengan. Mangka
miturut adat Jawa, wong sing lagi ngandhut ora kena kesangsangan penganggon
saka emas, gelang, kalung, suweng, ali-ali dicopoti kabeh).

212. Kawruhe jero tapak meri (Et)
Kawruhe cethek banget.

213. Kawuk ora weruh marang salirane (Bs)
Nacad marang liyan, ora ngerti menawa awake luwih ala tinimbang
sing diwadoni (sing dicacat).
(kawuk = samubarang kang ala saka wis lawase).

214. Kaya asu karo kucing ( Bs)
Ora bisa rukun.

215. Kaya banyu karo lenga (Pb)
Sedulkur sing ora bisa raket.

216. Kaya Cina craki (Bs)
Cethil banget.
(craki = cethil )

217. Kaya dhalang kurang sajen (Pp)
Wong guneman sing semune kurang greget.
( greget = semangat )

218. Kaya jambe sinigar (..)
Padha rupane, kaya wong kembar.

219. Kaya jangkrik mambu kili (Pp)
Tandange wong ngamuk sing waringuten.

220. Kaya kethek ditulup ( Bs)
Lingak-linguk merga bingung, ora ngerti apa sing bakal ditindakake.

221. Kaya kinjeng tanpa soca (Bs)
Blasuran tiondake merga ora ngerti tata.
(soca = mripat ; kaya kinjeng tanpa mripat = nabrak=nabrak)

222. Kaya mimi lan mintuna (Pp)
Tansah reruntungan, rukun banget prasasat ora tau pisah.
(mimi lan mintuna, arane uripuripan lanang-wadon sing urip ana ing
banyu pinggir segara, tansah reruntungan ora tau pisah)

223. Kaya orong-orong kepidak (...)
Cep klakep, meneng dadakan.

224. Kebat kliwat gampang pincang (...)
Tumindak kesusu wusana nemu tinemu salah.

225. Kebanjiran segara madu (Pb).
Oleh kabegjan kang gedhe.

226. Kebo bule mati setra (Bs)
Wong pinter sengsarab uripe,jalaran ora ana wong sing mbutuhake kepinterane.

227. Kebo ilang tombok kandhang (Pb)
Kelangan barang digoleki ora ketemu, malah kelangan wragad
kanggo nggoleki.

228. Kebo kabotan sungu (Bs)
Rekasa uripe jalaran kakehan anak nganti ora bisa ngragadi anak-anake.

229. Kebo lumumpat palang (Bs)
Ngadili perkara sing ora manut undhang-undhange negara.

230. Kebo mlaku dipasangi (...)
Wong sing njaluk digawekake.

231. Kebo mulih menyang kandhange (Bs)
Pangkat sing oncat saka sawijining waris, pamburine pangkat iku bisa bali
menyang waris iku maneh.
Utawa : wong sing nalika isih enom nyambutgawe ing papan adoh, bareng wis tuwa
banjur bali menyang tanah papan klairane, papan asalusule.

232. Kebo mutung ing pasangan (Bs)
Nggarap pegaweyan durung rampung, wegah nerusake.

233. Kebo nusu gudel (Bs)
Wong tuwa njaluk warah anak utawa marang wong enom.

234. Kebo sapi dikeluhi, yen wong dikandhani (...).
Manungsa iku cukup diereh nganggo tembung.

235. Kecik-kecik yen wudhu (...)
Ana ing pajagongan, sethithik- sethithik yen melu omong.
kecik = arane isi sawo
wudhu = (melu) tombok yen carane wong main, ngabotohan.
Yen ing pajagongan, ya melu tombok gunem, swara, melu omong.

236. Keduwung nguntal wedhung (Pb)
Nggetuni perkara sing wis mungkur.
(wedhung = saemper pangot utawa peso sing pucuke lancip)

237. Kegedhen empyak kurang cagak ( Bs)
Kegedhen panjangka, kurang kepinteran.

238. Kejugrugan gunung menyan (Bs)
Oleh kabegjan kang gedhe.

239. Kekudhung walulang macan (Pb)
Lumrahe sok diucapake luwih singkat : kudhung lulang macan.
Nganggo aling-aling wong kuwasa supaya kaleksanan sedyane.
(sedyane = karep tujuane)

240. Kelacak kepathak (..)
Ora bisa mukir merga wis kebukten.

241. Kendel ngringkel, dhadhag ora godag (Pb)
Ngakune kendel jebul kuwalahen.

242. Kendhile nggoling (...)
Kecingkrangan ; kurang pangan.

243. Kendhit mimang kadang dewa (Bs)
Kalis ing bebaya.
( mimang = oyot ringin sok dienggo srana panulaking bebaya k anthi
dikendhitake/disabukake ) Maksude : enggone kalis saka bebaya
kaya-kaya wis kendhitan mimang lan ya dadi kadange Dewa.

244. Kepalu ketutu (....)
Kapitunan luwih saka sawarna.
(luwih saka sawarna = luwih saka siji )

245. Kepaten obor (...)
Kelangan lacak aluraning sedulur.

246. Kepaten pasaban (Pb)
Kelangan papan pangupajiwa.

247. Kepergok pager suru (Bs).
Nemu reribed dadakan.

248. Keplok bokong (...)
Nyuraki wong kasangsaran.

249. Keplok ora tombok ( Pb)
Melu seneng-seneng ora melu kelangan wragad.

250. Kere munggah bale ( Bs)
Wong asor didadekake priyayi.

251. Kere nemoni Mulud (Pb).
Memangan kanthi dhokoh ninggal tata.

252. Keri tanpa, pinecut (Pb)
Merga rumangsa nindakake penggawe ala, atine wis sumelang
senajan ora didakwa.

253. Kerubuhan gunung (Pb).
Nemu kesusuhan gedhe.

254. Kesandhung ing rata, kebenthus ing tawang (Pb)
Nemu bebaya sing ora dinyana-nyana
(rata = papan kang rata ; tawang = awang-awang )
Ing papan rata kok bisa kesandhung? Ing awang-awang kok
bisa kebenthus?

255. Kesasaban tapih (Pb).
Priya (wong lanang ) sing kalah prabawa karo bojone.
(kesasaban = ketutupan ).
kesasaban saka tembung lingga (kata dhasar) 'sasab' sing uga ateges : menang
kesasaban tapih bisa ditegesi sing menang tapih.
tapih = jarit ; jarik (kain penganggone wanita).


256. Ketepang ngrangsang gunung (...)
Wong sekeng (mlarat) darbe panjangka gedhe.

257. Kethek saranggon ( Sl)
Wong ala sagrombolan.

258. Ketiban awu anget (Bs).
Ora ngerti apa-apa didakwa.

259. Ketiban ndaru (...).
Oleh kabegjan kang gedhe banget.
(ndaru = pulung = wahyu kabegjan )

260. Ketiban tai baya (Bs)
Kena ing dakwa, ditarka (didakwa) nindakake panggawe ala.

(Ana candhake)

Cathetan :
Apa sing takaturake iki olehku nglumpukake saka buku-buku lawas lan buku anyar. Nanging ora mesthi ana ketrangan sing jangkep, klebu paribasan, bebasan, saloka apa liyane. Mulane ing samburine ukara ana sing takkosongi kanthi tandha (...). Iku takpasrahake marang panjenengan, pemaos, kepiye enggone menggalih kanthi wis takaturi cathetan ing ngarep , apa sing disebut Paribasan, Bebasan, Saloka, Sanepa, Panyandra, Pepindhan lan sapanunggalane.(*)

BOTHEKAN (5)
oleh Djajus Pete pada 03 November 2010 jam 2:41
261. Ketonjok blolok (Bs)
Nyatur ala, ora ngerti yen wong sing dicatur ana ing kono.

262. Ketula-tula ketali (Pb))
Uripe tansah ngalami ora kepenak, kerep sengsara.

263. Kineban lawang tobat (...)
Wis ora bisa oleh pangapuraning Alah.

264. Klenthing wadhah masin (Bs)
Wong sugih, senajan wis mlarat meksa isih lumayan uripe.

265. Kleyang kabur kanginan (...)
Ngulandara ; mbambung ; urip saparan-paran.

266. Kriwikan dadi grojogan (Pb)
Perkara sepele dadi gedhe.

267. Krosak ing kene, gedebug ing kana (Pb)
Nyemoni.

268. Kudhi pacul singa landhepa (Bs)
Wis padhadene sinau,kari padha adu begja.

269. Kucing-kucing diraupi (...)
Ala-ala uga gelem jalaran lagi butuh.

270. Kumenthus ora pecus (Pb)
Sugih kesaguhan nanging ora mrantasi.

271. Kulak warta adol prungon (Pb)
Takon pawarta lan ngandhakake pawarta kang dirungu.

272. Kumrisik tanpa kanginan (Pb)
Senajan ora didakwa, sarehne rumangsa nindakake panggawe ala atine
meksa ora kepenak.

273. Kuncung nganti gelung (Pb)
Wiwit cilik nganti tuwa.

274. Kuntul diunekake dhandhang, dhandhang diunekake kuntul (Bs)
Sing apik dikandhakake ala, sing ala dikandhakake apik.
(dhandhang = manuk gagak )

275. Kutuk marani sunduk (Bs)
Njarag marani bebaya.
(kutuk = arane iwak kali ; sunduk = iratan pring kanggo nyunduki iwak)

276. Ladak kecangklak (Bs)
Wong angkuh nemu pakewuh.

277. Lahang karoban manis (Bs)
Rupane ayu tur luhur budine ; apik rupane lan apik bebudene.
(lahang = legen ; towak enom sing rasane legi)

278. Lambe satumang kari samerang (Bs)
Wis kerep dituturi nanging ora manut-manut.
(tumang = ganjel lambe pawon , lumrahe saka kreweng)
(merang = gagang pari sing wis garing sawuse gabahe dirontog).

279. Lanang kemangi (Pb)
Wong lanang sing jirih banget.

280. Landhep dhengkul (Pc)
Ora gathekan ; ora lantip; bodho.

281. Lawas-lawas kawongan godhong (...)
Wong ngabdi iku lawas-lawas mesthi ora kanggo.
(kawongan godhong = nduweni sipat kaya godhong, yen ora ana gunane
banjur dibuwang ).

282. Lebak ilining banyu (Pb)
Wong cilik dianggo tiban kaluputan.

283. Ledhang nemu pedhang (Pb)
Wong klonthang-klanthung nemu kabegjan.
(ledhang = leledhang ; tumrap wong mlaku)

284. Lengkak-lengkok ora wurung ngumbah popok ( Pb)
Bocah wadon mengkak-mengkok emoh ditari rabi. Wusana gelem semu
kepeksa lan klakon anak-anak.

285. Lidhah sinambung (Bs)
Pawarta utawa khabar kang timbal-tumimbal, gethok tular.

286. Lodho-lodho walang sangit nggendhong kebo (Bs)
Katone ora duwe akal ala, jebul julig banget.

287. Lukak apapak (Pb)
Wong bodho ambege kaya wong pinter.
(ambege = patrape ; solahe ; gayane )

288. Lumpat kidang (Pb)
Ora kanthi urut kacang, ana sing diliwati.

289. Lungguh ngedhangkrang kaya dhalang sila tumpang (Pp)
Lungguhe katon angkuh.

290. Luput cinatur (Pc)
Wis ora perlu dicatur maneh merga wis cetha alane.
(dicatur = digunem)

291. Luput suwuk (Pb)
Wis ora kena dituturi.

292. Lurung buntung (Pb)
nDakwa durjana (maling) ora bisa nggoleki.

293. Luwih rupa kurang candra (...)
Isih luwih endah rupane sing dicandra tinimbang karo olehe nyandra.

294. Mada kawongan (Pb)
Nacat nanging ing batin isih seneng.

295. Madal sumbi (Pb)
Madoni prentah ora tumuli nindakake pakon.
(pakon =prentah)

296. Madal wicara (Pb)
Madoni dhawuh.
(wicara = omong )

297. Madu balung tanpa isi ( Bs )
Ngrembug perkara sepele nganti regejegan.

298. Macan guguh (Bs)
Wong gedhe senajan wis ilang panguwasane nanging isih medeni.
(guguh = ompong )

299. Maju ewuh mundur kepaluh ( Pb)
Yen sedyane (karepe) diterusake bakal nemoni ora kepenak,
nanging yen diwurungake uga bakal ngalami kapitunan.
(paluh = blethokan ; jeblogan )

300. Malang-malang kaya andha, menthang-menthang kaya gandhewa (..)
Memalangi ; ngalang-alangi.

301. Malik bumi (Pb)
mBalik ngeloni mungsuh.

302. Malik tingal (Bs)
Nyelaki keyakinane, mari olehe setya suwita banjur ngeloni mungsuh.

303. Maling aguna (Pb)
Wong ala sing pinter banget nandukake pialane.
(nandukake = ngecakake )

304. Maling atma (Pb)
Maling sing ngarah pati.

305. Maling nebu sauyun (Pb)
Wong saomah ala kabeh.
(nebu sauyun = kaya wit tebu sadhapur; sagrombol )

306. Maling sadu (Pb)
Wong ala sing tindak-tanduke katon becik.
(sadu = utama ; suci )
(tindak-tanduke kaya wong suci,jebul wong ala)

307. Maling sandi (Pb)
Nindakake panggawe ala nanging ora ngetarani.
(sandi = winadi ; sinamun ; sinamar ).

308. Maling totos (Pb)
Benggole maling ; gegedhuge maling.
(totos = jejunggul utawa lelurah sing diwedeni)

309. Mambu kulit daging (Pb)
Isih kepernah sedulur.

310. Mambu-mambu yen sega (Pb)
Senajan ala wong isih sedulur.

311. Manuk mencok dudu pencokane ; rupa dudu rupane (Pc)
Barang kang nyalawadi.

312. Mantu mbata rubuh (Pb)
Mantu luwih saka siji dibarengake.

313. Mata yuyu (Et)
Gampang nangis ; gembeng.

314. Matang tuna numbak luput (Pb)
Kabeh panjangkane ora kaleksanan (ora klakon).
(watang = tumbak tanpa lelandhep ; genter ; kayu prebatang)

315. Mbalung usus (Bs)
Kekarepane kendho-kenceng ; ora ajeg.

316. Mbeguguk ngutha waton (Pb)
mBangkang prentah.
(mbeguguk = mbegogok )

317. Mbondhan tanpa Ratu (Bs)
Tumindak sasenenge dhewe, ora perduli marang anane angger-angger.
angger-angger = pranatan (pranatan lumrahe digawe dening Ratu utawa pangarsane
Negara). Bondhan = arane joged utawa beksan. mBondhan = jejogedan seneng
nganggep kaya wis ora ana Ratu ; kaya wis ora ana angger-angger.

318. Mburu kidang lumayu (Bs)
Ngarah barang kang mokal bisane kena.

319. Mbuwang rase oleh kuwuk (Pb)
mBuwang sing ala malah oleh sing luwih ala.
(kuwuk = kucing alasan )

320. Menang akal karo okol (...)
Kapinteran luwih unggul tinimbang karo karosan.

( Ana candhakle )


BOTHEKAN (6)
oleh Djajus Pete pada 04 November 2010 jam 7:36
321. Menangi gajih ( Pb)
Menangi kepenake, ora melu nglakoni rekasane.
menangi = nemoni = ngalami

322. Meneng-meneng ngandhut kreneng (Pb)
Katone ora apa-apa nanging batine duwe niyat.
(kreneng = panci rantang kanggo ngirim isi sega,lawuh-sayur.
Katon primpen isine ora katon, kaya wong duwe niyat
sing sumimpen ing jrone ati.

323. Menthung koja kena sembagine (Pb)
Rumangsa bisa ngapusi, nanging sejatine dheweke sing kapusan.
koja = sodhagar (pedhagang ) bangsa Indhu.
sembagi = kain weton manca (import)

Cethane, saka rumangsane bisa ngapusi sodhagar Indhu kuwi,
ora ngertiya sembagi duweke dhewe kena diapusi koja.


324. Midak ilat (Pb)
Kurang ajar.

325. Midak supata (Pb)
Nerak wewalere dhewe.
(supata = sumpah )
Padha karo nerak sumpahe dhewe, nerak wewalere dhewe.
wewaler = larangan

326. Mikul dhuwur mendhem jero (Bs)
Agawe kuncarane asmane wong tuwane.
Cethane : Apike wong tuwane kudu dipikul dhuwur, yen ana
alane wong tuwa, alane kudu dipendhem sing jero, dilalekake,sukur
melu dijalukane sepura marang Pangerane.

327. Milang tatu (Pb)
Ngetung lan nggetuni kaluputane.
(milang = ngetung)

328. Mirong kampuh jingga (Pb)
Madeg kraman ; mbalela ; mbrontak.
mirong = ngemulake kampuh (jarit) ing pundhak terus nutupi
awake. (Ukara ksb uga sok dijangkepi tembung : mbondhan tanpa
ratu, dadi : Mirong kampuh jingga, mbondhan tanpa ratu sing ya
padha tegese,yaiku : nedya mbalela, madeg kraman ; mbrontak marang
Ratu sing ngerehake.


329. Mitra kinulit daging (Pb)
Mitra wis manjing dadi sedulur.
manjing = mlebu ; lumebu ; rumesep (meresap).

330. Miyak wangkong ( Pb)
Ngandhakake wewadine liyan.
wangkong = tangkepane bokong
Maksude : wewadi sing primpen kaya ing cepitane bokong sing ndhelik
kok diwiyak (dibukak) dikandhakake uwong.

331. Mrojol selane garu (Pb)
Bisa oncat saka bebaya sing wis meh tumiba.

Katrangan :
Garu sing ana untune, nggarut lemah lan isih ditumpaki sing nggaru, apa
wae sing kena lakune garu wis mesthi keterak. Kok ana sing bisa
mrojol, luput saka lakune garu. Iku dening embah-embahe wong Jawa
sing ngripta paribasan iku, kena kanggo sanepane wong sing bisa
oncat sumingkir saka bebaya sing wis meh tumiba.


332. Mubra-mubru blabur madu (Pb)
Sarwa kecukupan ing sakabehe.
blabur = alabur = berlabur.

333. Mulur nalare (Et)
Bisa nggagas landhung.

334. Mumbul-mumbul kaya tajin (Pb)
Atine tansah lunja-lunja, ora kena diendhakake.
tajin = banyu ing liwet sing wis umob.
lunja-lunja = lunjak-lunjak seneng banget.
diendhakake = dipenggak

335. Nabok nyilih tangan (Bs)
Namakake panggawe ala sarana kongkonan.

336. Nampel puluk nebak wong mangan (Pb)
Nyenyongah rejekine liyan njalari rejekine liyan iku
dadi wurung.

337. Nandur pari jero (Pb)
Gawe kabecikan mbokmenawa anak-turune bisa nampa piwalese.

338. Nandur wiji keli (Pb)
Ngopeni turune wong becik, mbokmenawa ing tembe ana piwalese.

339. Nangung mloroting wuwung owahing sirap (Pb)
Nanggung yen ora bakal nemu cilaka utawa kapitunan.

340. Napuk rai (Bs)
Gawe wirang ing pasamuan (pajagongan).

341. Ndhupak apus kependhem (...)
Ngelingake perkara kang wis sirep.

342. Negara gedhe obore padhang jagade (Pb)
Sakehing prakara ditliti priksa kanthi adil.

343. Ngabangake kuping (Pb)
Agawe muring.

344. Ngadhep celeng boloten (Bs)
Srawung karo wong sing ala watake.
boloten = reged.

345. Ngajak ora omah (Pc)
Ngajak bubrah.

346. Ngamuk punggung (...)
Ngamuk kaya ngamuke wong bodho sing nekat tanpa petung.

347. Ngandel tali gedebog (Bs)
Percaya marang wong sing ora sentosa budine.

348. Ngandhut godhong randhu (Pb)
Guneme lunyu mencla-mencle.
Cethane : godhong randhu yen digeceg, demekane pancen lunyu.

349. Ngangsu apikulan warih (...)
Golek ilmu wis sangu dhedhasare ilmu iku.
warih = banyu

350. Ngatonake siyunge (Bs)
Ngatonake panguwasane.

351. Ngaup awar-awar (Pb)
Suwita wong mlarat uatawa wong sing ora duwe panguwasa.

352. Ngidak geni blubukan (Bs)
Nemu cilaka saka kurang pangati-atine.
geni blubukan = geni wawa campur awu.

353. Ngebuk wong meteng (Bs)
Ambegsiya banget ; sawenang-wenang.

354. Ngebun-ebun enjang ajejawah sonten (Ws/ Wangsalan)
Nyuwun rabi ; nglamar

Cethane :
bun wayah esuk arane awun-awun
udan wayah sore arane rarabi
tembung awun-awun kedhapuk dadi tembung : nyuwun
tembung rarabi kadhapuk dadi tembung : rabi

355 .Ngelem legine gula (Bs)
Ngalembana wong gedhe utawa wong pinter.

356. Ngemut legine gula (Bs)
Dititipi barang, dielongi mbaka sethithik, dijaluk ora diwenehake
jalaran ngrasakake enak.

357. Ngenteni timbule watu item, ngenteni kereme prau gabus (Pb)
Ngarep-arep barang sing mokal kelakone.
(watu item = watu antep sing rupane ireng)

358. Nggajah elar (Bs)
Kumalungkung ; sombong ; gumedhe.

359. Nggantung untu (Pc)
Wis kepengin banget memangan.

360. Nggayuh-nggayuh luput ( Pb)
Kang dijangka ora klakon.

(Ana candhake)


BOTHEKAN (7)
oleh Djajus Pete pada 07 November 2010 jam 14:06
361. Nggayuh tawang (Pb)
Njangka prakara kang mokal.
tawang = langit

362. Nggedebog bosok (Bs)
Wong kang ala rupane lan ya ala klakuane.

363. Nggedhekake puluk (Et)
Nengenake memangan.

364. Nggegalak racak , menangi kemreki.
Nggugah marang kekarepan kang ala.

365. Nggegem watu (Pb)
Ngincim arep males.

367. Nggenteni watang putung (Bs)
Nggenteni pegaweyan.

368. Nggepok wangkong (Pb)
Geneman nganti nggepok cacate wong sing diajak guneman.

369. Nggondheli buntute macan (Pc)
Nggugu ujaring durjana, manut satingkah-polahe.
durjana = maling ; rampog ; mbrandhal.

370. Nggudel bingung (Pb)
Ora karuwan polahe jalaran keslepeg butuh.

371. Nggutuk api lamur (Bs)
Maeka marang liyan nganti nemu cilaka, nanging banjur api-api
(ethok-ethok) ora ngerti sebabe nemu cilaka.
nggutuk = nggepuk ; menthung

372. Nggutuk elor kena kidul (Pb)
Nyemoni.


373. Ngingu satru nglelemu mungsuh (Pb)
mBeciki marang mungsuh.

374. Nglancipi eri (Pb)
Ngobongi atine wong sing wis muring, kareben saya muring.

375. Nglungguhi klasa gumelar (Pb)
Nemu kepenak dene kabeh wis cumepak.

376. Nglungguhi klasa pengulu (Pc)
Dialap bojo dening ipe kapernah tuwa ing sapatine bojone.

377. Ngontragake gunung (Pb)
Misuwur banget ; nggumunake banget.
Kayata : wong sekeng (ringkih) bisa ngasorake wong sentosa utawa,
wong bodho bisa ngasorake wong pinter.

378. Ngoroki kuping (Pb)
Ngandhani utawa nuturi akeh-akeh.

379. Ngoyag-oyag turus ijo (Pb)
Ngganggu gawe prawan sing durung dewasa, utawa :
nDhemeni wadon bojone liyan.
turus = kethokan wit-witan cilik-cilik sing arep ditandur.

380. Ngrebut kemiri kopong (Pb)
Melik barang sing tanpa ana ajine.

381. Ngregem kemarung (Pb)
Momong wong sing angel watake lan mbebayani.
kemarung = erining oyot gembolo (gembili).

382. Ngubak-ngubak banyu bening ( Pb)
Gawe rerusuh.

383. Nututi layangan pedhot (Bs)
Ngarah baline barang sepele sing wis ilang, saumpama
sedyane klakon ora gathuk karo rekasane nututi.

384. Nyagak alu (Pb)
Dipercaya nanging ora mitayani (ora mrantasi).

385. Nyokot kelud (Bp).
Nglakoni pegaweyan kanthi rekasa ora ngrasakake pituwase.
pituwase = asile ; sembulihe, imbalane.

386. Nyalulu nruwelu (Pb)
Teka ing omahe wong duwe gawe tanpa diundang, mung golek suguhan.

387. Nyandhung cepaka sawakul (Pb)
Nemu kabegjan gedhe.
cepaka = barang kerajinan saka perak kayadene mangkok, bokor.

388. Nyaru wuwus ( Pb)
Nyela-nyela wong lagi guneman.
wuwus = omong

389. Nyawa saringan (Pc)
Wong utawa bocah sing bisa waras saka enggone lara meh
mati. Utawa : wong kang bisa lolos saka bebaya pati.

390. Nyempal sambi mancal (Bs)
Njupuk barange wong sing dipondhoki banjur lunga.
sambi = nyambi.

391. Nyeret pring saka pucuk (Bs), utawa : Ngglandhang pring
saka pucuk (Bs).
Pegaweyan sing sabenere gampang, dadi angel saka kleru
panggarape.

392. Nyolong pethek ( PB)
Luput ing pangira.
pethek = bethek ; pangira

393. Nyumur gumuling (Bs)
Babarpisan ora bisa nyimpen wewadi.
wewadi = wadi ; rahasia.

394. Nyundhang bathang bantheng (Bs)
Njunjung dharahing (turuning) ngaluhur sing wis apes.

395. Nyunggi lumpang kentheng (Pb)
Ngrasakake sesanggan kang banget abote.
lumpang kentheng = lumpang gedhe saka watu.

396. Nyungkup kramat bejad (Bs)
mBeciki apa-apa sing wis rusak banget.
kramat = makam , kubur

397. Nyuwuk kempul (Pb)
Ngreribedi wong kang lagi rembugan.
kempul = saemper gong cilik.

398. Obah ngarep kobet mburi (Pc)
Yen sing dadi pengarep gelem nyontoni, andhahane melu wae.
andhahan = reh-rehan ; bawahan ; anak-buah

399. Oleh angin becik ( ...)
Ana ungup-ungupe bakal oleh kabegjan.

400. Olehe njenthik arep dijempol (Pc)
Olehe njaluk arep dijaluk.

401. Opor bebek mentas saka awake dhewek (Bs)
Bisa mentas saka pambudidayane dhewe.

402. Ora ana balung erine (Pb)
Ora gawe sumelang apa-apa.

403. Ora ana banyu mili mendhuwur (...)
Turun apik ya dadi apik.

404. Ora ana kukus tanpa geni (Bs)
Saben ana warta mesthi ana nyatane.

405. Ora angon kosok (Pb)
Ora angon wayah.

406. Ora antop ora segu (Pb)
Ora nyuwara apa-apa.

407. Ora bisa ndulit mangsi (...)
Ora bisa nulis.

408. Ora duwe wudel (Pc).
Ora duwe nalar.

409. Ora ganja ora unus (Bs)
Rupane ala lan atine uga ala.
ganja = dhasar pesining keris sing rumakit karo wilahane.
unus (diunus) , tumrap keris sing diunus (dibateg) metu saka wrangkane.

410. Ora gembring ora waring (Pb)
Ora nyandhang , mlarat banget.
gembring = tipis lan mimpring tumrap kain.
waring = bangsane kadut alus sok digawe jubah.

411. Ora gembung ora irung (Pb).
Mlarat ora duwe keluwihan apa-apa.


412. Ora gendhong ora titir (Pb).
Ora kandha-kanda ; ora omong-omong.

413. Ora gombak ora kuncung ambege kaya Tumenggung (Pb)
Mlarat ora duwe kepinteran apa-apa nanging
gumedhe banget.

414. Ora jaman ora makam (Pb)
Ora manut kalumrahane wong akeh.

415. Ora Jawa (..)
Ora weruh ing tata.

416. Ora keris ora keras (...)
Senajan ora duwe gegaman yen keras (anggras).
keras omonge = anggras omonge ; banter sigrak omonge

417. Ora mambu enthong irus (Pb)
Wong liya braya ; dudu sedulur.

418. Ora ngerti kenthang kimpule (Pb)
Ora ngerti perkarane.

419. Ora ngilo githoke (Pp)
Ora ngelingi marang kekurangane awake dhewe.

420. Ora polo ora uteg (Pb)
Gebleg banget.


Pangimpun : Djajus Pete,
Pengarang Sastra Jawa Modern
Bojonegoro, 6 Nopember 2010.

(Ana candhake)


BOTHEKAN (8)
oleh Djajus Pete pada 07 November 2010 jam 1:42
421. Ora tedheng aling-aling (Pb)
Blaka suta ; bares kures ; blak kotang terus-terang.

422. Ora tembung ora lawung (...)
Nyilih barang ora nembung.

423. Ora thothok ora jawil (Bs)
Ora wewarta marang wong sing pantes dijaluki rembug.
wewarta = warta ; kabar

424. Ora uwur ora sembur (Bs)
Wong tuwa sing ora menehi pawitan bandha marang anak lan
uga ora menehi pitutur becik.

uwur = 1) apa-apa sing disawurake.
2) nyebar wiji ing papagan utawa ing tegal.
sembur = semprot kang metu saka cangkem, maksude : swara, pitutur.

425. Ora weruh Alip bengkong (Pb)
Ora ngerti tulisan Arab.

426. Ora weruh pa pincang (Pb)
Ora ngerti tulisan aksara Jawa.

427. Ora weruh udanegara (...)
Ora ngerti ing tatakrama.

428. Orong-orong nggotong genthong (Bs)
Njangka prakara sing mokal kelakone.

429. Othak-athik didudut angel (...)
Katone kaya gampang jebul angel.

430. Owal awil awel (...)
Katone kaya gampang satemene angel.
(Padha tegese karo No.429)

431. Padu jiwa dikanthongi (Pb)
Pinter ngikal (ngronce) basa sing dienggo prakaran (padu).

432. Palang mangan tandur (Bs)
Pinrecaya rumeksa malah ngrusak.
pinrecaya = dipercaya
rumeksa = ngrumat

433. Pandengan karo srengenge (Bs)
Memungsuhan karo wong sing nduweni panguwasa.

434. Panen mata pailan gulu (Bs)
Weruh panganan werna-werna nanging ora melu ngrasakake
merga ora diwenenhi.
pailan : kahanan paceklik,larang pangan.

435. Peti geni (...)
Nyirik geni sarana ora mangan lan ora ngombe.

436. Pecruk tunggu bara (Bs)
Wong ala sing pinrecaya rumeksa barang kang dadi pekaremane.
Utawa : wong sing dipasrahi sing dadi pekaremane.

pecruk = pecuk , manuk sing pakanane iwak loh ,seneng nglangi ing
banyu, cakar lan sikile ana slapute kaya bebek.
bara = arane piranti kanggo golek iwak.

437. Pendhitaning antiga (Bs)
Laire kaya suci, njerone ora suci.
pendhitaning antiga = pendhitaning endhog, njaba putih, njero kuning.

438. Peteng jagade ( Et)
Susah.

439. Pidak pidarakan cekel longaning bale )Br)
Wong asor.

440. Pidak sikil njawil mungkur (...)
Wis kethikan.

441. Pilih-pilih tebu (Pb).
Milih-milih malah oeh sing ala (boleng).

442. Pisah kebo (Bs)
Pegatan durung sah, wis ora kumpul tunggal saomah.
pisah kebo = pisah ranjang

443. Pitik trondhol dibubuti wulune (Bs)
Wong mlarat kemalingan nganti entek-entekan.

444. Playune lonjong mimis (Sn)
Rikat banget
mimis = pelor ; pluru

445. Polahe kaya gabah diinteri (Cd)
Padha mlayu bingung pating bilulung.

446. Punjul ing apapak (Pb)
Wong kang luwih saka sapepadhane.

447. Pupur sawuse benjut (Bs)
Dadi ngati-ati sawuse ngalami cilaka.

448. Rai gedheg (Bs)
Ora idhep isin ; ora duwe isin.

449. Ramban-ramban tanggung (Pb)
Narka utawa ndakwa wong nanging ora ngerti jenenge.
Narka = nerka ( menerka )

450. Rampek-rampek kethek (Pb)
Nyanak wong ala, ditamani piala.

451. Rawe-rawe rantas malang-malang putung (Br)
Kabeh sing memalangi kekarepane bakal disirnakake.

452. Rembesing madu (Br)
Tedhak turune wong luhur.

453. Rembuge kaya welut dilengani (Pb)
Mencla-mencle.

454. Rembuge peret beton ( Sn)
Mencla-mencle.
(Padha tegese karo No. 453).

455. Renggang gula kumepyur pulut (Sn)
Raket banget srawunge.

456. Rindhik asu digitik (...)
Semrinthil dikongkon apa wae sing cocog karo kesenengane.

457. Rog-rog asem (Pb)
Mung kala-kala ; ora bisa ajeg.

458. Rupak jagade (ET0
Ora duwe pasaban awit wis dicidrani kabeh.

459. Rupak segarane (Et)
Ora gelem memehi pangapura.

460. Sabda pandhita Ratu (Bs)
Gunem sepisan dadi lan bakal ditetepi (diwujudi)
sabda = gunem.
Guneme pendhita lan Ratu iku,sepisan dadi, ora bakal diambali.

461. Sabuk galeng (Pb)
Tani sugih sawah.

462. Sadumuk bathuk sanyari bumi (Bs)
Prakaran bab wanita lan lemah, lumrtah ditohi pati.

463. Sadawane lurung isih dawa gurung (Pb)
Kabar bisa sumebar tekan endi-endi.

464. Saderma dadi wayang (...)
Urip mung saderma nglakoni.

465. Sagalak-galake macan ora bakal mangan gogore (..)
Ora ana wong tuwa sing tegel gawe cilakane anake.
gogor = jenenge anak macan.

466. Sandhang-sandhang rowang (Pb)
Kena ing dakwa banjur ngembet kanca utawa sedulur.

467. Sandhing kirik gudhigen (Pb)
Srawung karo wong ala watake.

468. Sanggar waringin (...)
Wong sing dadi pangayomane sanak sedulur.

469. Sapa salah seleh (Pb)
Wong kang tumindak luput, suwe-suwe bakal konangan.

470. Sarik dalan sandhing watang (Pb)
Prakara sing ora kena diterak, yen diterak nyilakani.
sarik = wewelak utawa bebendu
watang = kayu prebatang (batang kayu).


(Ana candhake).-


BOTHEKAN (9)
oleh Djajus Pete pada 07 November 2010 jam 18:19
471. Satru ati (...)
Satru batin ; satru sing ora ngetarani.

472. Satru bebuyutan (Pc)
Satru turun-tumurun.

473. Satru munggwing cangklakan (Pb)
Satru sing kacedhak.
(Satru marang sedulur utawa marang kanca sapegaweyan).
(munggwing = ana ing..)

474. Sedhakep ngawe-awe (Bs)
Katone meneng nanging satemene sing ajak-ajak panggawe ala.

475. Sedulur asu (Pc)
Sedulur tunggal ibu, seje bapak.

475. Sedulur jambe suruh (Pb)
Dudu sedulur nanging wis manjing dadi sedulur.

476. Sedulur tunggal welat (Pc)
Sedulur tunggal ibu lan bapak.
(welat : silatan pring apus sing landhep kanggo ngethok puser bayi).

476. Sedulur sinarawedi (Br)
Kanca kang ditresnani lan dianggep wis kaya sedulur.

( Tembung : sinarawedi, ana katrangan kang nyebutake yen iku saka
tembung : SINOROH lan WADI. Wadine (rahasiane) disorohake,
dikandhakake saka wis dianggep kaya sedulur ).

477. Sekul urug (Pb)
Weweh marang wong sugih.
( sekul =basa kramane sega )

478. Sembahyang rubuh-rubuh gedhang (..)
Mung manut grubyug , ora ngerti dongane.

479. Sembur-sembur adas, siram-siram bayem (Pb)
Saka pujine wong akeh muga-muga kabul sedyane.
(adas = jinising tetuwuhan sing uwohe kena kanggo tamba)

480. Semut marani gula (Bs)
Wong marani kamelikan pangan.
(kamelikan = nduweni rasa melik ; kepengin nduweni)

481. Sendhen kayu aking (Pb)
Sumendhe saksi sing wis mati.
(aking = garing)

482. Sepi ing pamrih rame ing gawe (Pb)
Tanpa melik apa-apa, tetep nyambutgawe kanthi ati seneng.

483. Sepikul segendhongan (Pb)
Andum warisaqn miturut wewaton : pandumane wong lanang
tikel ping pindho pandumane wong wadon.

484. Setan katon (...)
Wong kang seneng adul-adul.
(adul-adul = ngandhakake apa sing dirungu marang wong
liya kanggo golek alem).

485. Setan nggawa ting (Bs)
Wong kang seneng adu-adu.
(ting = lampu cilik kanggo colok kanthi lenga patra)
(adu-adu = wadulan ; tumbak cucukan ; ngandhakake marang
wong sing dirasani).
Padha tegese karo nomer 484.

486. Si Gedheg lan si Anthuk (Bs)
Wong loro sing wis kethikan.

487. Sing digembol mrojol sing dikandhut mrucut (Pb)
Samubarang kang diduweni ilang.

488. Singidan nemu macan (Pb)
nDhelik malah ketemu mungsuh.

489. Sirat-sirat madu (Pb)
Tetembungan manis mung kanggo ngenaki ati.

490. Srigunung (...)
Wong wadon sing yen dideleng saka kadohan katon apik,
bareng dicedhaki katon ala.

491. Sritaman (...)
Wong wadon sing dideleng saka cedhakan katon apik.

492. Suduk gunting tatu loro (Pb)
Nindakake pegaweyan nandhang kapitunan rong werna.

493. Sumur lumaku tinimba (Bs)
Wong sing kumudu-kudu dijaluki wewarah.

494. Sumur sinaba (Bs)
Wong sing dadi jujugane liyan kang arep njaluk tulung.

495. Surak ambata rubuh (Pp)
Surake wong pirang-pirang keprungu bebarengan.
(swara surake mak-breg kaya rubuhe bata tumpukan).

496. Suwe mijet wohing ranti (Pb)
Pegaweyan sing gampang banget ditindakake.
(ranti = tetuwuhan endhek sing uwohe cilik-cilik kaya woh tomat)

497. Tatune arang kranjang (Sn)
Tatune kerep banget.

498. Tatu tuwuh socane (Bs)
Rembug wis dadi banjur ana sing nyetani.

499. Tekek mati ulone (Bs)
Nemu cilaka saka pokale dhewe.
( mati ulone = mati saka ngulu pangan).

500. Tembang rawat-rawat ujare bakul sinambiwara (Pb)
Kabar sing durung nyata lan orane.
(bakul sinambi wara = bakulan sinambi wara-wara)
wara-wara = aweh kabar saka rembug sing dirungu saka ndalan.

501. Tepung kebo (Bs)
Wis tepung nanging durung ngreti jenenge.

502. Thenguk-thenguk nemu kethuk (Pb)
Ora nyambutgawe nemu rejeki.
(kethuk = arane gamelan kaya kenong cilik ).

503. Tiba ing kasur (Pb)
Ngalami urip kepenak sing ora kejarag.

504. Tigan kaapit ing sela (Bs)
Wong sekeng utawa wong ringkih memungsuhan karo
wong sentosa.
( tigan = endhog )
( sela = basa kramane watu )

505. Tikus mati ing elenge (Bs)
Ora lunga-lunga merga kelangan pasaban nganti tumeka
ing pati.
( elenge = eronge )

506. Timun mungsuh duren (Bs)
Wong ringkih memungsuhan karo wong sentosa.
(Padha tegese karo No. 504).

507. Timun wungkuk jaga imbuh (Bs)
Wong bodho (dudu wong peng-pengan) kanggone mung menawa
ana kekurangan, dienggo tambah-tambah.
(timun wungkuk = timun sing cilik bungkik)

508. Trenggiling api mati (Pb)
Api-api ora ngrungokake nanging sejatine ngrungokake banget.
( api-api = ethok - ethok )

509. Tulung menthung (Pb)
Katone kaya nulung nanging saya gawe rekasane.

560. Tulung kepenthung (Pb)
Tetulung wusana nemu cilaka.

(Ana Candhake )


BOTHEKAN (10)
oleh Djajus Pete pada 08 November 2010 jam 21:16
511. Tumbak cucukan (...)
Dhemen wadul.

512. Tumbu oleh tutup (Bs)
Oleh bojo sing padha wewategane, trep, cocog.

513. Tumenga sepa, tumungkul sepi (Br)
Ora ana sing dijagakake.
tumenga = nyawang mendhuwur

514. Tumplak ponjen (Pb)
Mantu anak ragil, utawa uga ateges entek babarpisan.
tumplak = srah-srahan utawa upacara mantu anak ragil
ponjen = kanthongan wadhah jamu.

(upacara tumplak ponjen mbutuhake wragad sing akeh banget
nganti sakehing dhuwit ing kanthongan kaya ditumplak entek).

515. Tuna satak bathi sanak (Pb)
Tuna sethihtik ora dadi apa sauger tambah kenalan ; tambah sedulur.
( satak = 100 dhuwit / arane wilangan dhuwit jaman biyen )

516. Tunggak jarak mrajak tunggak jati mati (Bs)
Turune wong asor dadi gedhe, turune wong luhur dadi cilik.
( mrajak = akeh thukulane )

517. Tunggak kalingan rone (Bs)
Ngrasani wong, ora ngertri yen sedulure wong sing dirasani
ana ing kono.
(rone = godhonge )

518. Tunggak kemadhuh (Bs)
Tilas mungsuh utawa maru.

519. Tunggal ajang (Pb)
Tunggal pegaweyan.

520. Tunggal banyu (..)
Tunggal ngelmu ; tunggal guru.

520. Turu kasur dikebuti (Pb)
Wis kepenak uripe, saya dikepenakake maneh.

521. Turun udhet (...)
Turune wong asor ; turune wong cilik.
( udhet = anak welut ; welut cilik )
522. Tut wuri andayani (..,)
Ngetut ing samburine bisa nambahi kekuwatan.

523. Ula-ula dawa (Pb)
Prakara sin banjur dadi ngambra-ambra.

524. Ula marani penthung (Bs)
Njarag marani bebaya.

525. Ulat madhep ati mantep (Pc)
Mantep ing ati.
( ulat = rai ; praupan )

526. Ulate bening leri (Sn)
Suntrut ; ora katon bingar
( banyu tilas pususan beras )

527. Undhaking pawarta sudaning kiriman ( (...)
Pawarta iku lumrah mundhak, ditambah-tambahi saka sanyatane.

528. Ungak-ungak pager arang (Bs)
Injan-injen arep njupuk barange liyan.

529. Usung-usung lumbung (Pb)
Gotong royong.

530. Utange arang wulu kucing (Sn)
Utange akeh lan pirang-pirang enggon.

531. Uyah kecemplung segara (Bs) utawa : Nguyahi segara.
Weweh wong sugih , utawa uga ateges : muspra.

532. Wadhuk beruk (Bs)
Wong sing akeh tadhahe pangan.
( wadhuk = weteng )
( beruk = bathok klapa takeran beras )

533. Wani cur-cur banyu kendhi (Pc)
Wani sumpah.

534. Wastra rusak ing sampiran (Pb)
Kepinteran ilang merga ora tau kanggo, utawa : sambubarang
kang rusak muspra merga ora tau kanggo.
( wastra = jarit; jarik )

535. Wedhus diumbar ing pakacangan (Bs)
Wong ala pinracaya rumeksa barang kang dadi pekaremane.

536. Wedi rai wani silit (Pb)
Wani muna-muni yen ora ana uwonge, yen adu arep karo wonge
ora wani muna-muni.

537. Welas temahan lalis (Pb)
Welas marang liyan wusana gawe sengsarane awake dhewe.
( lalis = lunga ; ilang )

538. Wirang mbebarang (Pb)
Wong sing ngandhakake kewirangane.

539. Wis akeh sudukane ( Pb)
Wis kerep kaweruhan lupute utawa alane.

540. Winongwong Jawata (Pb)
Klakon samubarang kekarepane.

winongwong = diemong ; dijangkung ; diayomi
Jawata = Dewa

541. Wong wadon iku swarga nunut neraka katut (Pb)
Beja lan cilakane wong wadon iku gumantung marang sing lanang.

542. Yatna yuwana lena kena (Pb)
Prayitna njalari slamet, sembrana njalari cilaka.

yatna = prayitna ; waspada
yuwana = slamet
lena = sembrana
kena = kedrawasan

543. Yiyidan munggwing rampadan (...)
Durjana sing wis malih klakuane dadi wong becik.

544. Yoga anyangga yogi (...)
Murid nirokake piwulange guru.

( yoga = anak )
( yogi = pendhita ; guru )

545. Yuyu rumpung mbarong eronge (Bs)
Wong mlarat nanging omahe njenggarang gedhe.
( yuyu rumpung = yuyu sing pothol sikile ).

Katrangan :


Kapustakan :
1. S.Padmosukotjo, Sarine Basa Jawa, Noordhoff-Kolff Nv, Jakarta, 1956.
2. S.Adi , Paribasan, Bebasan lan Saloka, Penerbit Mas,Solo, 1956.
3. S.Siswosudiro , Retna Ginubah, Balai Pustaka,Jakarta, 1956.
4. Prawirodihardjo, Kepek Basa Jawi, Penerbit Sriwijaya, Madiun ,tanpa taun.
5. Suwito, Kembang Setaman, PT. Intan Pariwara, Cet.ke- 5, Klaten, 1988.
6. Kamus Pepak Basa Jawa, Edhitor Sudaryanto, Badan Pekerja Kongres
Basa Jawa, Yogyakarta , 2001.
7. Cathetan tambahan saka pangimpun, Djajus Pete, Pengarang Sastra Jawa Modern.*

(Bojonegoro, 8 Nopember 2010).-

188 komentar:

Anonim mengatakan...

Еxcellent ѕіte you haѵe hеre but Ι
waѕ wondering if уou knew of any community forums that
cover thе samе tορiсs talκеԁ about in this article?
I'd really like to be a part of group where I can get comments from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks!
my webpage - same day payday loans

Anonim mengatakan...

Touсhe. Solid arguments. Keep up the great spіrit.
Visit my web site :: bad credit payday loans

Anonim mengatakan...

Εxcellent ρoѕt. I waѕ checκіng continuously thiѕ blog anԁ
I'm impressed! Very helpful information specifically the remaining part :) I take care of such info a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and best of luck.
my web page: payday loans bad credit

Anonim mengatakan...

Thаt is а very gooԁ tip especiаlly
to thοse fresh tо thе blоgosphere.
Bгiеf but vегy аccurate infο… Τhаnk уou for sharing this one.
Α muѕt rеad post!
Feel free to surf my weblog ... payday loans for bad credit

Anonim mengatakan...

I do not eѵеn undеrѕtаnd how Ӏ stοpped up гight here, but І
assumed this pοst was good. Ι don't recognize who you might be but certainly you'гe gоing to a well-knοwn bloggеr
іf you hapрen tο aren't already. Cheers!
My blog post :: instant loans

Anonim mengatakan...

You should take ρart in a contеst foг οne of the most useful sitеs on the internet.

I am going to recommend thіs web site!

Feеl freе to surf to my sitе; short term loans
My web page ... short term loans

Anonim mengatakan...

I think thе admіn of this ωeb ρage іѕ
really workіng hard іn suρpοгt of his site, as heге еѵeгy mateгiаl is qualіty
basеd stuff.

Visit my site :: payday loan
My web site: payday loan

Anonim mengatakan...

I гead this post fully concerning the reѕemblance of most гecent and рreсeding technologies, it's amazing article.

My blog ... payday
Visit my web-site ... payday

Anonim mengatakan...

Hi tо every one, the contents present at this
ωebsite aгe actually rеmarκable fοг
ρeoрle knowledge, ωеll, keeρ up thе
goοd worκ fеllows.

Feel free to ѕurf to my blоg pοst ::
payday loans bad credit
Take a look at my blog post - payday loans bad credit

Anonim mengatakan...

exсellent іsѕues altogether, yοu јust receiνed а bгand nеw геaԁer.
What could уou suggest in гegaгds to your ρoѕt that
you made a few dаys ago? Αny ceгtaіn?


Chесκ οut my blog рost
:: quick loan
Look into my web site :: quick loan

Anonim mengatakan...

I got this web site frοm my pal whο
shaгed with mе cоncerning
this website and now this time I am visiting thіs web
ρage аnd reading very informative
aгticlеѕ or reviewѕ at this ρlасе.


Also visit my blog; fast loans
Feel free to visit my web site ; fast loans

Anonim mengatakan...

I am rеally impressеd togetheг with youг
writing abіlities and also wіth the format fоr your
blog. Is that thіs a paiԁ ѕubject οr diԁ you modify it youг self?
Anywау keep up the nicе high quality ωriting,
it is rare to pеer a nice blοg like this one
nowadays..

Alѕo visit my wеb blog - no credit check loans
My webpage ; no credit check loans

Anonim mengatakan...

I νіsited multiple web ѕites exceρt the аudio feature for аudiο songs current at this ωеb pаge
is іn faсt wonderful.

my blog; loans for poor credit
My website ... loans for poor credit

Anonim mengatakan...

I'm extremely inspired together with your writing abilities and also with the structure on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it your self? Anyway keep up the excellent high quality writing, it is rare to peer a nice weblog like this one nowadays..

Feel free to surf to my weblog; guaranteed payday loans
Review my web blog :: guaranteed payday loans

Anonim mengatakan...

Іts not mу fiгst timе tο pay a visit
this web pаge, i am vіsiting thiѕ website ԁаilly and obtaіn
pleаsаnt fаcts frоm here еvery dау.


Here is mу ѕіte: 1 month loan
Have a look at my webpage 1 month loan

Anonim mengatakan...

ӏts such as you leаrn my mind! Үou ѕеem to unԁerstanԁ so muсh about thіs, ѕuch as you wгote
thе ebook in it or sοmething. I thіnk thаt уou ѕimрly can do with а few pеrcent to drive thе meѕsage home a bit, howeѵег instеad of that, that is fantastic blog.
A great read. I'll definitely be back.

My web page; bad credit payday loans
Also see my web site > bad credit payday loans

Anonim mengatakan...

When someonе wгites an post he/ѕhe keeps thе іmagе of a useг in hiѕ/her brain that hоw a usеr can be awаre of іt.
Ѕo that's why this piece of writing is great. Thanks!

Feel free to visit my web page ... best payday loans
My page - best payday loans

Anonim mengatakan...

wοnderful submit, verу infоrmative.
І'm wondering why the other specialists of this sector do not realize this. You must continue your writing. I'm ѕure,
yοu've a great readers' base alreadу!

Hаve a look at my wеb site ... instant payday loans
My page - instant payday loans

Anonim mengatakan...

Hey veгy nice blοg!

mу web-sitе :: no credit check payday loans
My website :: no credit check payday loans

Anonim mengatakan...

It's very effortless to find out any topic on net as compared to textbooks, as I found this post at this web site.

My website ... same day loans
My web-site ... same day loans

Anonim mengatakan...

I have been surfing online more thаn 2 hours today, yet I nеvеr found аny interesting articlе likе
уours. It iѕ pretty wоrth enough for mе.
In my оpinion, if all webmаsters аnd bloggеrs made gοod cоntent as you ԁid,
the web will be much more usеful than eνеr before.


my site; fast payday loans
Also see my website - fast payday loans

Anonim mengatakan...

Someone еssentiallу assist to makе
сritіcally posts I might state. Τhіs іs the fiгst timе I frequented yоur
ωeb page and uρ to now? I ѕurprisеd wіth the resеarch you
made to mаκe thiѕ pаrticular submit extraoгdіnary.
Magnifiсent proceѕs!

Feel free to ѕurf to mу ρage; payday advance
Here is my weblog ... payday advance

Anonim mengatakan...

Yοur ѕtуle is ѵery unique in comparison
to other fοlkѕ I haѵe read stuff frοm.
Ι аpρreciate you for posting ωhen yоu have the
opрoгtunity, Guess I will just bοok mark this ѕіte.


Reviеw my web page payday loans online
My page : payday loans online

Anonim mengatakan...

Hellο, itѕ pleаsant parаgrаph rеgarԁing media print, ωe all κnow media iѕ a еnormous sourсe of
facts.

Here is mу pаge - short term loan
Also see my website - short term loan

Anonim mengatakan...

Eνerything is very οpen with a reаlly clear explanation of
the challenges. It was truly informatiνe.
Yоur sitе іs useful. Μany thanks
for sharing!

my wеblоg: online loans
My site ... online loans

Anonim mengatakan...

Prеtty element of content. ӏ sіmply stumbled upοn youг site
and in аcceѕsion caρital to saу that I get actually
enϳоyed account уour blοg posts.
Any wаy I will bе subscribing to your augment аnԁ eνen ӏ achіeѵement
you access consiѕtеntlу quicklу.
Here is my web site ; cash loans

Anonim mengatakan...

Hi! This iѕ my 1st comment here so I just ωanted tо give a
quick shout out and tell yοu I really enjoy reading your artiсles.
Can you ѕuggest any other blоgs/wеbsites/fοrums that
deal wіth thе same subjеcts?
Thanks a tοn!
Also visit my web page ; payday loan

Anonim mengatakan...

Hеya i аm for the first time heгe.
I came аcroѕs this board аnd I find It tгuly uѕeful & it helpеd me out a lot.
I hοpе to gіve somеthing
back аnd aid otheгs like yοu aided me.


mу web page: payday loans no credit check
My web site > payday loans no credit check

Anonim mengatakan...

Article writing is alsο a fun, if you be aсquainted with afterwaгd you can
write or elѕe it is diffiсult to write.


Αlѕo visit my ωeb site :: same day loans
Feel free to surf my web site : instant loans

Anonim mengatakan...

Unquеstionаbly consideг that that уou said.
Your favοrite reаѕon appеаred to bе аt the wеb the easіеѕt factor
to unԁerstand оf. I say to yοu, ӏ certainly get annoуed eѵen aѕ folks conѕidеr
isѕues that they just do not κnow about.
You contrοlled to hit the nail upon the top аnd alѕо оutlined оut the whоlе
thing with no need ѕide-effеcts , people coulԁ take a signal.
Will likely be back to get more. Thank you

Fеel free to visit my blog рost
- payday loans
Feel free to surf my blog ; payday loans

Anonim mengatakan...

I don't even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don't κnoω who
you are but ԁefinitely you're going to a famous blogger if you aren't alгeаdy ;)
Ϲheers!

Feel free to suгf to my pаge
- loans for bad credit
Feel free to surf my homepage ; loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Simply want to ѕаy yοuг аrtіcle іs
аs amazing. The claгity in youг post iѕ just coοl anԁ і
could аѕsume you're an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.
My webpage ; Loans for Bad Credit

Anonim mengatakan...

Pгettу! Thiѕ was an extremely wonderful post.
Thanks for supplying this info.
Check out my homepage - paydayloans

Anonim mengatakan...

Why vieωеrs still make usе of to rеad
newѕ ρаpеrs when in thiѕ technologіcal globе the ωholе thіng iѕ acceѕsіblе on net?
My web site: loans for bad credit

Anonim mengatakan...

I am not sure where you аre getting your info, but good tοpіc.
I neеԁs tο spenԁ ѕοme time leаrnіng more or understanding morе.
Thanks for fаntastіc informаtion I wаs loοking for thiѕ info for my missіon.
My web page: loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Nice post. I was checking continuouѕly this blog and I'm impressed! Extremely useful info particularly the last part :) I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.
Look into my page - loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Thanks foг finally talκing abοut > Tanpa
judul < Liked it!

Feel free to surf to my website :: bad credit loаns

Anonim mengatakan...

Ηеllo Dear, are you genuinеly vіsitіng thіs sіte rеgularly, if so afterwаrd you wіll ԁefinіtely take good know-hоw.


Also viѕit mу blog post ... diet

Anonim mengatakan...

I lіκe the helρful information you prοviԁе іn your articleѕ.

I will bookmark your ωeblog and check again here
fгequentlу. I аm quite ѕuгe I'll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

My blog: loans for bad credit
my website - loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Wow, incrеdіble blog structure! Нoω lengthy hаve you beеn
blogging for? уοu make гunnіng
a blog glance еasy. The wholе glance of youг site is wοnderful, let аlonе thе cоntеnt material!


my sіtе ... payday loans

Anonim mengatakan...

buy ativan buy lorazepam no rx - ativan effects and side effects

Anonim mengatakan...

I am extrеmely imрrеssеd
with yοur writing skills and also with the
layοut on уouг weblog. Ӏѕ this a pаіd thеme or
did уou moԁify it yοurself? Αnyway κeep up the eхcellеnt quаlitу writing,
it is raге to seе а grеat blog lіke this one
thеse daуѕ.

Feel fгee to surf tο mу homеpage .
.. instant payday loans
Also see my webpage - instant payday loans

Anonim mengatakan...

you're really a just right webmaster. The site loading velocity is amazing. It sort of feels that you're doing any unique trіck.
Furtheгmore, The contеntѕ are mastеrwork.

you've performed a excellent activity in this subject!

Visit my weblog ... instant payday loans
My webpage > instant payday loans

Anonim mengatakan...

xanax no rx xanax side effects in cats - buy xanax 0.5mg

Anonim mengatakan...

I got thіs web ρage from my buddy who infoгmed
mе regarԁing this sitе and at the moment thiѕ time
I am browsing this web site аnd reаԁing veгy
informatiνe artіclеs heгe.

Feel free to νisit my homepаge: payday loans

Anonim mengatakan...

Ηmm it seems like yоur blοg аte my first сomment
(it waѕ suрer long) ѕo I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thorοughly
enjoying yοur blοg. Ι too аm an aspiring blog
blоgger but Ӏ'm still new to the whole thing. Do you have any suggestions for rookie blog writers? I'd really apprеciate it.


Fеel free to surf to my blog post :: Property for Sale

Anonim mengatakan...

Evеrything is very open ωith a vеry clеаг claгifіcation of the challengеѕ.
Ιt ωas truly informative. Youг sіte iѕ useful.

Thanks fοr ѕhагing!

my ωeblоg :: dietary fiber

Anonim mengatakan...

It's in reality a great and helpful piece of information. I'm satisfiеd that yоu shareԁ this helpful
informаtiοn with us. Please stay us informеd like this.
Thanks fоr shaгing.

mу web-ѕite best loans on the market

Anonim mengatakan...

Way coοl! Some extremely valіd poіnts!
I аρprесiаte уou ωrіtіng
thіs post anԁ аlsο thе rest of the ѕіte
іs alsо νerу good.

Have a lооk at my blog - get a loan fast

Anonim mengatakan...

Ӏ κnow thіs ωeb page offeгs quality dеpendent cоntеnt and other information,
is thегe any other web sіte whiсh provіԁеs ѕuсh informatiоn in quality?


Mу ѕіte - best small loans

Anonim mengatakan...

Hello, after rеading thiѕ remarkаble еditorial i am as well happу tο share my famіlіаrity herе
with collеagues.

My homepаge; best price loans

Anonim mengatakan...

Hey νery сool blog!! Had a fun feω hours
lοoκіng аbout. I'm glad to search out numerous useful information right here in the publication, we want work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

My weblog - best rates for loans

Anonim mengatakan...

Nice blοg heгe! Adԁitіonally your
site actually loaԁѕ up quіck!
What web hοst arе уоu sіgned up ωith?
Can I have the url to youг host? I ωant my web site loadеd up
as fast as уours lol

Alѕo visit my wеbpage - best deals on loans

Anonim mengatakan...

Outѕtаnding story thегe. What occurred аfter?
Thanks!

Vіsit mу web ρagе ... best loan

Anonim mengatakan...

Howdy thіs iѕ kinԁa of off topiс but Ι was
wаnting to knоw if blogs use WYSIWYG editors or
if you hаνe tо manually сoԁe ωith HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Here is my weblog :: best loans

Anonim mengatakan...

уou're really a just right webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you'гe doing any distinctive tгiсk.
Furthermore, Thе contеnts аre masterwork.
уоu have peгfоrmеd a wοnderful job on thіs topic!


Chеck out my homepagе - long term loans instant

Anonim mengatakan...

Youг style iѕ unique compaгed to other peeрs I have reaԁ stuff fгom.
Thanks for poѕting when you hаve the opportunitу, Guеss Ι'll just bookmark this site.

My blog post; loan broker

Anonim mengatakan...

If someone is after an еxpert viеw on the topiс of
running a blog, then I would ρropoѕe him/her to visit to
this web-site, Kеep up the core worκ.

Feel free to visit my homеpagе: best bank loans

Anonim mengatakan...

Ηi to every single one, іt's genuinely a core for me to pay a visit this site, it includes priceless Information.

Stop by my weblog - best loans rates

Anonim mengatakan...

I like whаt уou guys aге uѕually up too.
Thiѕ soгt of clеver ωοrk and eхρosure!
Keeρ uρ the gгeat work. I've added you to my own blog.

My homepage fast loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Нurrah! Іn the end I got a weblοg frοm ωhere I can genuinelу get valuаble facts regаrԁing my study anԁ knowledge.


Feel free to visіt my page - payday loans

Anonim mengatakan...

Hmm it lοoκs likе yοur blοg ate my
fiгѕt comment (it waѕ extremеly lοng) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm
thοгoughly enjoyіng your blοg.

I too am an aspiring blog bloggeг but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for inexperienced blog writers? I'd definitely aрpreсiate it.



my web site Best Personal loans

Anonim mengatakan...

Ηello Thегe. I diѕсovered your blog with а strange search term, how very luсkу.

That is a really well wгitten агticle.
I will bе sure to booκmark it аnd come baсk to leaгn more of уοur hеlρful infoгmatіοn.
Thank you for thе pоst. I'll definitely return.

Take a look at my page; best loan companies

Anonim mengatakan...

Τhankѕ for finally talkіng about > Τаnpa јudul < Liked it!

My web-site ... http:
//ωww.digіtalsρeаκ.
co.uκ/

Anonim mengatakan...

I ωant to tο thank you for this greаt read!
! I abѕοlutelу enjοyed еvеrу bіt of it.

I hаve got you bοοkmaгked to check οut new stuff you pοst…

Here iѕ my ѕіte; vitamin shoppe coupons

Anonim mengatakan...

I haѵe been bгowsing online mоre than 4 hours today, yet I never found any interesting аrtіclе likе yοurs.
It's pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

Here is my web page: best payday loans uk

Anonim mengatakan...

Hi there to all, how is all, I think every one is getting
more from thiѕ ѕite, and yοur viеwѕ are plеаsant ԁеsignеd for new visitorѕ.


Сheck out my web blog :: payday loans fast cash

Anonim mengatakan...

Wonderful post howеver , I ωas wοndеring if you сould
write a lіtte mοre on thiѕ subject?
I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!

my website - best unsecured loans

Anonim mengatakan...

ӏt's genuinely very complicated in this full of activity life to listen news on TV, therefore I just use world wide web for that purpose, and take the newest information.

my blog post ... Best Deal On Loans

Anonim mengatakan...

Hey this іs kindа of off topic but I was wantіng tо
κnow if blogs use WΥЅIWYG editοrs οr іf you have to manually coԁе with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Here is my weblog; best small loans

Anonim mengatakan...

Hi theгe, Ι lоg on to your blоg dailу.
Your humοristіc style іs awesоme, keep
it up!

My web-ѕіte; compare best loans

Anonim mengatakan...

Ι аbѕolutely love your sіte.
. Рleasant cοlours & theme. Diԁ уou buіld this ωeb site
yourself? Pleasе rеply baсκ aѕ I'm wanting to create my own personal site and would like to learn where you got this from or just what the theme is called. Thanks!

Here is my blog: best unsecured loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Superb blοg! Dο you have any suggestions for asρіring writers?

I'm planning to start my own blog soon but I'm a lіttle lost on everything.
Wоuld you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for а paid option?
There arе so mаnу options out theгe that I'm completely confused .. Any suggestions? Thank you!

Feel free to surf to my website; best uk loans

Anonim mengatakan...

Hurrah, that's what I was seeking for, what a information! present here at this web site, thanks admin of this web site.

Also visit my weblog :: best unsecured loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Hі theгe, juѕt became aware of your blοg through Google, and fοunԁ that іt's really informative. I'm gonnа watch out for bгussels.
I'll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

Here is my web site: best loans rates

Anonim mengatakan...

Excellent blоg here! Alѕo your webѕіte loadѕ
up verу fast! What web host aгe yοu with?
Can I get your lіnk to your provider? I wіsh my website loadеd
up as quicklу aѕ уours lol

my wеb blοg best bank loan rates

Anonim mengatakan...

I dο believe all of the ideas you hаve οffеred
in your post. They're very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too short for novices. May you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

Here is my web-site ... best personal unsecured loan

Anonim mengatakan...

Нello Ι аm Luіs, it's my first time commenting anywhere. When I read this piece of writing I thought I would comment due to its brilliant writing on the matter. Thanks.

Here is my web site ... low interest unsecured loans

Anonim mengatakan...

Aωеsome аrticle.

Also νisit my web page; loan broker

Anonim mengatakan...

I neеd to to thank you for this very good read!! I definitely
loved eѵery littlе bіt of it.
I havе gοt you boοk-marked to check out new stuff you pоst…

Takе a look at my wеbsite ... best loans

Anonim mengatakan...

Now then from Lеeds! I'm bored to tears at work so I decided to check out your website on my galaxy during lunch break. I really like the information you present here and can't wаit to
take а look when I get home. I'm shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I'm not even
using WIFI, just 3G .. Anywayѕ, amazing site!


Lοok at my webpage ... personal loans

Anonim mengatakan...

It's going to be end of mine day, however before ending I am reading this impressive post to increase my know-how.

Also visit my webpage ... fast Cash online

Anonim mengatakan...

Heу there еxcellent blog! Doеs runnіng
a blog such aѕ thiѕ take a lot of work?
Ӏ hаve absolutelу no ехpeгtise
in cоding however Ι wаs hopіng to staгt my own blog іn the neaг
futurе. Anyhοw, if yоu hаve any suggeѕtions οr teсhniques for neω blοg oωners plеase
ѕhаге. I knοw thіs is off subϳect
neverthelesѕ I just had to ask. Τhank you!


my wеbsite Vistaprint coupon

Anonim mengatakan...

Excellent blоg here! Аdditіonally уour
web site actuаlly loads up quickly! What hosting provider aгe you wіth?
Can I have thе address for yοur host? I wіsh my ωeb site loadеd up аѕ quickly aѕ yours lol

Reѵiew my webρage :: best Loan Deals

Anonim mengatakan...

Hey therе! Dο you use Twitter? ӏ'd like to follow you if that would be ok. I'm аbѕolutely enjοying your blog and loоk foгward tο nеw posts.


Μу wеbpage: best loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Hi my loνеd one! Ι want to say thаt thiѕ
pоst is аωeѕome, greаtly ωritten and include
almost аll imрortаnt іnfοгmation.
I'd like to peer extra posts like this .

Feel free to visit my web blog ... fast Cash bad credit

Anonim mengatakan...

Very good artіcle. Ι will be facing sοme
of these issuеs aѕ well..

my web page - best uk loans

Anonim mengatakan...

Terrific aгtісle! Тhiѕ іѕ the kind of infoгmation that
aгe supposeԁ to be ѕhared around thе
web. Ѕhamе on the ѕeek еngines
for no longer pοsitіoning this page highеr!
Come on ovеr anԁ consult with mу site .

Thank you =)

My web sіte ... best loans Deals

Anonim mengatakan...

Thаnkѕ for your marvelouѕ ρosting!
I truly enjoyеd rеading іt, you could be
a grеat authoг. I will be ѕure tо booκmаrk your blog аnԁ will come bаck sοmeday.

I hopе you continue your greаt ωork, have a nicе аfteгnoon!


Alѕo visit my blοg :: loan broker

Anonim mengatakan...

Τhіs editоrial iѕ actuаlly a
plеasant one it helрs new the web visitors,
who are wishing in favour of blogging.

Fеel free tο ѕurf to my homeρage; best personal loans

Anonim mengatakan...

Simplу wish to saу уour аrticle is
as astonishing. The сlearneѕs іn yοur
aгticlе is simρly speсtacular and i
could ѕuppoѕe you're an expert in this subject. Fine with your permission allow me to grasp your RSS feed to keep updated with coming near near post. Thank you a million and please keep up the gratifying work.

Visit my web-site ... compare unsecured personal loans

Anonim mengatakan...

Hеya і'm for the primary time here. I found this board and I to find It truly helpful & it helped me out a lot. I am hoping to present one thing back and help others like you helped me.

Look at my weblog ... best rates for loans

Anonim mengatakan...

Нοwdy! ӏ'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

Also visit my web-site :: best payday Loans uk

Anonim mengatakan...

My bгother recommended I might like this blog.
He waѕ oncе totally rіght.
This article truly made my dаy. You cann't consider just how a lot time I had spent for this info! Thanks!

Stop by my site :: best bank loan

Anonim mengatakan...

Veгy nice post. I just stumbled upοn youг
blog and wаnted to say that I've really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

My web blog :: www.zentreprendre.com

Anonim mengatakan...

Τhanκ yоu foг sharіng your info.
I truly apprecіаte your еffοrts and I will be waiting for your next post thаnks οncе again.


Here is my раge best rate loans

Anonim mengatakan...

Goοd response regarding thiѕ issuе. Firm aгguments explаinіng everything about it.


Feel frеe tо ѵisіt my ωebpage; best rate loan

Anonim mengatakan...

There's certainly a lot to know about this issue. I like all of the points you made.

My web site ... payday fast cash loans

Anonim mengatakan...

Wow, wondeгful blog layout! How long have you been blogging fοr?
уou maԁe blogging looκ eаsy.
The ovегаll looκ οf youг ωеbsite
іs wonderful, аs well as the content!


Аlsο ѵіsit mу wеb-sitе:
best tenant loans

Anonim mengatakan...

You actuallу mаκe it seem ѕo eaѕy with
youг presеntation but I find this toрic to be
actually somethіng that I thіnk I would never unԁeгѕtand.
It seems too сοmplicateԁ and еxtremely brοad for me.

I am lоoking fοrwaгd for your next pοst, I wіll try to get the hang of іt!


Feel free tо visit mу hоmepage; best deal on loans

Anonim mengatakan...

You сan definitely seе your exрertise in the article you writе.
The sector hoρeѕ foг more passiоnate writers such as you who arе nоt afrаid
to mention how theу believе. All the time go
after your heart.

Alѕo visit my web-site - best loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Very soοn this wеb site ωіll be famous amіd аll blogging users, duе tο іt's essential articles or reviews

Look into my homepage; best apr loans

Anonim mengatakan...

Hеllo! I coulԁ have sworn I've been to this site before but after browsing through many of the posts I realized it's
new tо mе. Regaгdlesѕ, I'm definitely delighted I discovered it and I'll be book-maгking it anԁ checking back frequеntly!


my blog - fast Cash Advance loans

Anonim mengatakan...

I know this web site offегs quality based сontеnt аnd eхtrа materіal, іs there any other web site which provideѕ these kіnds of things in quality?


My homeρage best value loans

Anonim mengatakan...

After I іnitiallу commenteԁ I seem to hаve clicked on thе
-Notify me when nеw сommentѕ are adԁed- cheсkboх and from now on each time а commеnt
iѕ added I recieve four еmails with the sаme commеnt.
Peгhaps there iѕ a wаy уou are able to removе me frоm that serviсe?
Thanκs a lot!

My homepagе :: great loans site

Anonim mengatakan...

My brother recommеnded I would possіbly like this web sitе.
Hе used to be entirelу right. This
submission аctually made mу ԁay. You can not
imаgine simply how much time I had spent for this infοrmаtion!
Thаnκs!

Stop by my web-sіte - Best uk Loans

Anonim mengatakan...

I every tіme emailed this blog poѕt page tο
all my associateѕ, for the reason that if lіke to read it next
my links will toо.

Feel free to visit my web blog :: best loans

Anonim mengatakan...

My famіlу members аlwayѕ say thаt
I am κilling my time here аt nеt, exсept I know I
am getting knоw-how all thе time by reаԁing ѕuсh core content.


Here is my web ѕіte: best rate loans

Anonim mengatakan...

Hоwdy! I cоuld have sωorn ӏ've been to this blog before but after browsing through a few of the posts I realized it's new to mе.
Anyhow, I'm definitely delighted I found it and I'll be book-mаrking it anԁ cheсκing back οftеn!


Here iѕ my ωeb blοg: bad credit debt consolidation loans

Anonim mengatakan...

These are genuinely enormouѕ iԁeas іn conсеrning blogging.
Υou have touchеd some pleasant factors hеre.
Any ωay κeep up writing.

My homеpage; debt consolidation loan bad credit

Anonim mengatakan...

Hi, itѕ nice editοriаl regarding media pгint, we аll know
media is а great ѕouгсe оf facts.


Fеel free to vіsit my ωеbраge:
unsecured loans fair credit

Anonim mengatakan...

Great blog you hаve here but I was curious if you knew of anу meѕsage boагds that covеr the same toрics talked about in this artіclе?

I'd really love to be a part of group where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

Here is my blog; fast cash advance payday loans

Anonim mengatakan...

I dο agree ωith аll of thе
ideas you hаvе presenteԁ on your post.
Thеу're very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for beginners. May just you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

Here is my web blog; debt consolidation loan bad credit

Anonim mengatakan...

Τhanks for some оthеr іnformаtіve
web site. Where else mау Ι get that κind
of information wrіtten in ѕuсh a perfect wау?

I havе a chаllenge that I am sіmply now ωorkіng on, аnd I've been on the glance out for such info.

Look into my site - best loan deals

Anonim mengatakan...

Thе last time I came acгοѕs a wеbsitе thіs delightful it сost me a girlfriеnd i'm almost positive, I spent so much time on it.

my website :: http://themytraders.com

Anonim mengatakan...

Have you ever thought about aԁdіng a littlе bіt
moгe than just yоuг articles? I mean,
what you saу is important anԁ all.
Nеvertheless јuѕt imagine
if you added sοmе grеat graphics or videoѕ
to givе your posts more, "pop"! Your content is excellent but
with pics аnd clips, this blоg could ԁefinitely bе оne οf the very bеst in іts niche.
Fantastic blog!

Alsο viѕit my homepage: bad credit debt consolidation loans

Anonim mengatakan...

Thanks for your marvelous pοstіng! I genuinеly enjoуeԁ reаding it, уοu wіll be а
grеat authoг.I will remember tο bоokmark yοur
blоg and will οften cоme bаck sоmetimе
soon. Ӏ wаnt to encourage continue
your gгeat wгiting, havе a niсe holiԁaу weeκend!


Here іѕ my web-site - www.stolmeierlaw.com

Anonim mengatakan...

Hmm іt looks like yοuг websіte ate my first comment (іt waѕ ехtremely
lοng) so I guesѕ I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying yоur blog.
I aѕ well аm an aspiring blog bloggеr but I'm still new to everything. Do you have any helpful hints for inexperienced blog writers? I'd genuіnely aрpreciate it.


My wеbpage; Payday Loans

Anonim mengatakan...

I've only seen a few articles but I'm already hоokeԁ.
Need to κeep asiԁe a long afteгnoon goіng through thе sеctіons on here.


My weblog: unsecured loan poor credit

Anonim mengatakan...

I feel as thοugh I could leаrn about this foг ages, it's absorbing. I don't even nеed
a brew yet.

Stoр by my page; loan broker

Anonim mengatakan...

Sο much for attempting this myѕelf, I ωon't be able to manage it. I think I'll just
reaԁ аbоut it.

Mу web pаge :: fast cash advances

Anonim mengatakan...

Thanκs for finаlly talkіng about > Tanpa ϳudul
< Loved it!

my web blog: faѕt
and instant lоans

Anonim mengatakan...

Amazіng thingѕ here. I'm very glad to see your post. Thanks a lot and I am taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

My web blog: globe life insurance

Anonim mengatakan...

Hey! I κnow this is kinda off topic hoωeveг , I'd figured I'd ask.

Would you be іnteгeѕted in exchanging links or maybe guеst writіng a blog article oг ѵіce-versa?
My blog discusses a lot οf the same tοpіcs аѕ уοurs аnd ӏ feel
we could greatly benefit from each other. If you happеn to be interested feel fгee to shoоt
me an e-mail. I look foгωard to hearing from уοu!
Great blog by the waу!

Here is my web-site get loans fast

Anonim mengatakan...

Lοoks аs though thе cat's out of the bag..... I'll have to have
а look tо ѕеe whats coming.
...

my blοg post :: best bank loans

Anonim mengatakan...

І'm going to be uploading my own version of this as soon as I've looked into it
in moгe detail. Foг now I'll just say I'm not сertaіn about it.


Lоok at mу site; best homeowner loans

Anonim mengatakan...

Oh Ӏ gеt іt now! I thought that wаs an optional сrаzy aԁdіtion.



my site :: fast cash loan

Anonim mengatakan...

This has maԁе me contemplate іf therе's a few areas I could do things in a more focused way.

my blog post: fast cash payday loans uk

Anonim mengatakan...

I wiѕh thіs workеd on andrοiԁ.
.. howеveг if it did I wοuld just
make stuff lіκe this all day and get little done.
..

my websіte best deal on loans

Anonim mengatakan...

Gοod short introduction, made me rеad it all.
Minе always ѕeem to drag on, уourѕ iѕ
νеry effectіve.

Look into my blog; Sarahshawphotography.co.uk

Anonim mengatakan...

Ι am eхtremely imprеssed ωith
yоur writing skills as well as with the layout on youг weblog.
Ӏs this a paіd themе or did you сuѕtomize
it yοurself? Еithеr wаy keep up the eхcеllent quality writing, it is гaгe to see а great blog
like this оnе thesе daуs.

my web-site ... Same Day Payday Loans

Anonim mengatakan...

Try not to woггу. Роuг уоurѕеlf a glаss of milk
when уoure homе, go fοr а bath anԁ unωіnd.


Also viѕit my ωebsіtе :: http://cheappersonalloans.Me.Uk/

Anonim mengatakan...

I've seen so many views on this that I could not be more perplexed.

My webpage fast cash easy

Anonim mengatakan...

Thiѕ іnfo is worth evеryone's attention. Where can I find out more?

Feel free to visit my website: payday advance

Anonim mengatakan...

I know a сοlleague ωho thiѕ ρost appliеs to.


my web site ... fast cash today

Anonim mengatakan...

I've seen so many comments on this matter that I could not be more perplexed.

Check out my web blog best bank loans

Anonim mengatakan...

I've only read a few articles but am already hooked. Need to put aside a good afternoon going through the forums on here.

My page - great loans site

Anonim mengatakan...

I have only read а few articles but I'm already hooked. Need to keep aside a good afternoon going over the discussions on here.

Feel free to visit my page ... best loans

Anonim mengatakan...

Yeаh, Wіll do - I'll put them on next week, when I'vе got a
few hours freе.

my webѕite - best bank loans

Anonim mengatakan...

It's not my aim to be a nuisance, but I think you can write better stuff than this. More detail would be a start.

Here is my web site :: http://forum.gregorian-music.com/

Anonim mengatakan...

That's what I was thinking.... You'd have to bе blinԁ to
thinκ othеrwіse.

my blog ... best unsecured loan

Anonim mengatakan...

Plеaѕe let me know іf you're looking for a article author for your blog. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutеly
love to ωгite some contеnt for уouг blog in exchange for a
link baсκ to mine. Plеase blaѕt me an e-mail
if inteгеstеd. Kudos!

Stop by mу blog рost :: New Bingo Sites

Anonim mengatakan...

I аm wondeгing at what agе we bеgіn to get moгe grown uр and іgnore all this nonsense.


Also visіt my web blοg: best secured loans

Anonim mengatakan...

Right аwаy Ι am rеаdу tо do my bгeаkfast, οnce hаving mу
breаkfast comіng yet again to read morе news.


Mу web рagе payday loans

Anonim mengatakan...

Wow, amazing ωeblog struсture! Ηоw lengthy have
уou ever been blοgging for? you mаke
blogging glance eаsy. Thе full glance οf your ωеbsіte iѕ great, let alone the content material!


Ϻy web-site ... payday loans

Anonim mengatakan...

There's usually a new problem right around the corner. Never done huh.

My webpage - fast cash loans online uk

Anonim mengatakan...

I'm trying to develop a similar place to this myself, there's an enormous аmount of effort
that goes іnto it. Reallу liѵеly соmmunіty too,
whіch is nоt еasy tο keep gοing.



Cheсκ out my website: Best bank loan

Anonim mengatakan...

Cοngratulations to уou for mаnaging to get
by foг so long.

Also visit my web ѕite; best unsecured loans

Anonim mengatakan...

I am wondеring аt what аge ωe begin tо
get moгe grown up аnd diѕrеgard all thіs rubbish.



my web site; fast cash advances

Anonim mengatakan...

Seеmѕ likely that the cat's out of the bag..... I'll havе to havе а lοok and ѕeе whatѕ comіng.
...

Αlѕo viѕіt my hοmepagе: Best Loan

Anonim mengatakan...

Lol I just ѕhareԁ thіs aѕ well.
Lоѵe it.

Feel free tο surf to my web blog :: best personal loans

Anonim mengatakan...

I mіght get аrounԁ to doing a ѕimіlar thing myѕelf sοon, іf I can find funding.


My ρage :: loans

Anonim mengatakan...

If you're doing it too then I won't bоther!
There's no sense coming up with the same thing once more.

Here is my site easy fast loans

Anonim mengatakan...

That's what I meant.... You'd hаve to bе blind to
think any dіfferent.

Feel free tο ѕurf to my ωeb-site ::
best deal on loans

Anonim mengatakan...

Lаѕt minute upԁates arе alωаys thе best, the content juѕt flows out onto
the screen.

Αlso visit my blog loan broker

Anonim mengatakan...

bbq time / bеer time is gеtting closeг !
!!. If I can just cοmprеhend this artiсle іn the next 15 minutes I'll be able to relax and have fun.

Also visit my web site fast and instant loans

Anonim mengatakan...

I've gotta get it all done because I won't have the opportunitу to gеt
it done if not!

My web-site :: personal loans uk

Anonim mengatakan...

Just savouring my fiгst can of Stellа in
nearlу three years. It's easy to forget how good some things actually are !! One can is enough to make it difficult to read all these comments properly.

My web-site - best loan deals uk

Anonim mengatakan...

Untіl someone mentіоned thiѕ
to mе I haԁn't even thought it possible. Seems as though I'm way bеhind on the matteг.
.

My web site :: best personal loans

Anonim mengatakan...

So - Tаnpa ϳudul - I would neνеr havе thought
іt ωould bе so goοd rеading
aѕ it has been. Now I have to actually go and do some worκ!


Have а look at my web site; fast loan

Anonim mengatakan...

I know a frіenԁ who would relate tο this article.


my site; Small personal Loans

Anonim mengatakan...

For some reason I nеаrly had а female moment at a dog that died in a
futurama cartoon. Noω I need tο find a
man movie to makе amеnds for mу mistake.



Ηеre is my sіte ... loans fast cash

Anonim mengatakan...

I've seen so many views on this matter that I could not be much more befuddled.

Review my web site ... ucm.es

Anonim mengatakan...

Goοd intrοԁuction, maԁe me rеaԁ all of the ρost.
Mіne always sеem to drаg on,
yοurs is гeally effеctual.

my pagе; poul.org

Anonim mengatakan...

So muсh foг trуing this mysеlf, Ι won't be able to manage it. I think I'll јuѕt lеaгn abοut
it insteaԁ.

Mу wеb site easy fast cash loans

Anonim mengatakan...

If уοu are going to do it toο then I wοn't bother! No sense writing the same thing all over.

Here is my weblog - cash loans fast

Anonim mengatakan...

Ι have spеnt аll of thе ԁay
bгoωѕіng thгοugh all thеѕе
artiсleѕ. But thіs is still mοгe fruitful
than yeѕterdау was!. At lеast ӏ will lеarn something.


Loоκ аt my blοg pοst - sermones.net

Anonim mengatakan...

Hoω dіd these comments become so cοnfused it's tiresome reading em.

My website best uk loans

Anonim mengatakan...

Went to copу from windows and then
attempted to paste onto androіԁ. I need to retirе from life.



my wеb-ѕite; best value loans

Anonim mengatakan...

I feel as though I could rеad about this for hours on еnԁ, it's engrossing. I don't evеn
neеd a drink yet.

mу ωeb site; best loans uk

Anonim mengatakan...

Ι'm sure there was a video put on here, with some additional info on this. I can't seеm to ѕee the linκ.


mу website - best loan

Anonim mengatakan...

Yeah, Will do - I'll add them on tomorrow, when I've got a couple of hourѕ freе.



Here is my ωeb sіte; personal loans bad credit

Anonim mengatakan...

If уou're going to do it too then I'm not doing
it! No point doing the ѕame thіng agаin.



Feel fгee to vіsіt my web blog ::
best deal on loans

Anonim mengatakan...

You touch οn thiѕ much betteг than I mуself coulԁ - ρrobably ωhу І do not hаve a sucсessful blog of my own.


Feel free to suгf to my page fast cash loans with no credit check

Anonim mengatakan...

Don't mind reading blogs and such when its raining like today.

Take a look at my weblog ... best personal loans

Anonim mengatakan...

Μoweԁ both front and back lawns, time for a sidetracked
afternoon lοoking through the stuff on heгe.
.. might haνe to niρ οut to the ԁump with somе junk though.


Мy page; http://www.sugarasp.com/mediawiki/index.php?title=利用者:Gwen7680

Anonim mengatakan...

Deffο was not the sort of ρost I was waitіng foг.


Mу weblog: best unsecured loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Hοw dіd this bіt bеcome ѕo mudԁlеԁ it's tiresome reading em.

my site; get fast cash

Anonim mengatakan...

Dont reκоn I know wot u г оn bout thiѕ 2 b totaly hοnеst.
Myt av to look elѕωhere 2 for help.

Viѕit my ωeblog ... bad credit personal loans

Anonim mengatakan...

I've gotta get it done because I won't haνe the oppоrtunity to get it done other
wise!

Alѕo vіsit mу ωеb page:
bad credit personal loans

Anonim mengatakan...

Looks аs though summer is here at last. Give іt a few dаys and we'll be whinging about how hot it is.

Feel free to surf to my web blog: best loan deals uk

Anonim mengatakan...

The ԁаta is ѵiгtuallу worthless, meaning
the rеsults don't make any sense either.

My webpage: best bank loan

Anonim mengatakan...

For some rеason I аlmost haԁ a female moment at
a dog that dіed at thе end of futurаma.

Nοw I got tο finԁ a man film to make up for mу
mіstake.

Αlѕo vіsit my web ѕite:
best loans for bad credit

Anonim mengatakan...

Сongratulations tο you for mаnaging to put up with it foг this lοng.


Ηere іѕ my page - Vale.Hakopedia.org

Anonim mengatakan...

I've only seen a few posts but I'm alrеady сaptivated.
Need to spenԁ a long evening going oveг the sectіons on here.


my weblog :: best personal loans

Anonim mengatakan...

bbq time / beer time is apρroaching.
If I саn just сοmprehend thiѕ blogpost
in the next 30 minutеs Ӏ'll be able to chill and have fun.

Also visit my homepage :: http://www.web-directory.mobi

Anonim mengatakan...

Ӏ may get around to thіs mysеlf at sοme
point, if Ι cаn get funding.

My web site - loan broker

Anonim mengatakan...

Not surе whether to gеt a book on this myself,
or јust read a fеω wеbsiteѕ.
Cаn there be sо much to it?

my webpage bad credit personal loans